{{ section.name }} Help

Wij vonden {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} en {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} voor '{{ searchTerm }}'

0 Results found


De ultieme gids voor roadtrips in Japan: tips, tricks en niet te missen plekken

Kuga Campervan Lifestyle (49)

Ervaar Japan op een manier zoals je nog nooit eerder beleefd hebt

Droom je ervan om met een camper door Japan te trekken? Je bent niet alleen! Dit fascinerende land combineert eeuwenoude cultuur met hypermoderne technologie, terwijl het ook nog eens omringd is door prachtige natuur. Een roadtrip in Japan plannen kan een uitdaging zijn: waar begin je? Welke pareltjes mag je absoluut niet overslaan? Waar vind je de leukste campings, de beste restaurants en de meest ontspannende warmwaterbronnen? En hoe zit het met de verkeersregels in Japan?

Geen paniek, na het lezen van deze blog weet je alles wat je moet weten over een roadtrip door Japan. Van slimme tips tot geheime plaatsen die je echt gezien moet hebben. We hebben zelfs twee fantastische voorbeeldroutes samengesteld langs plaatsen die je hart sneller doen slaan: Tokyo, Kyoto, Osaka, Nagano, Kanazawa, Hakone, and Mt. Fuji, en meer. Dus, ben je klaar om Japan op een unieke manier te ervaren? Lees dan verder en laat je inspireren voor je volgende avontuur!  

Kuga Campervan Lifestyle (13)
Ga buiten de gebaande paden met je eigen campervan
Je eigen campervan huren is niet alleen een van de meest budgetvriendelijke manieren om door Japan te reizen, maar het opent ook deuren naar onbekende plekken. Met zoveel vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, is de keuze bijna overweldigend. Geen zorgen, wij helpen je op weg met twee geweldige routeopties voor je trip. Twijfel je of een camper iets voor jou is? Kijk eens naar onze Kuga campers via de link hieronder. Ze zijn compact, maar ruim, volledig uitgerust en super praktisch, en voorzien van alles wat je nodig hebt. Heb je nog vragen? Aarzel niet, we helpen je graag verder!
Kuga camper
kyoto-japan-kiyomizu-dera-temple-cherry-blossom
Wil je nog meer inspiratie voor je reis naar Japan?
Geen zorgen! We hebben nog een blog boordevol hoogtepunten en dingen die je niet mag missen. Ontdek waarom Japan bovenaan je bucketlist hoort, of je nu met een campervan reist of het openbaar vervoer neemt. Laat je verrassen door de veelzijdigheid van dit prachtige land!
Bezoek Japan in 2023: Een fascinerende mix tussen oude traditie en moderne innovatie

Handig om te weten voor je op roadtrip vertrekt in Japan

Voordat je vertrekt naar het land van sushi en sake, zijn er een paar dingen die je zeker moet weten. Om te beginnen, moet je een internationaal rijbewijs op zak hebben. Dit is cruciaal als je in Japan wilt rijden. Regel dit op tijd in je eigen land voor je trip.  

Daarna volgt het huren van een camper. Dit kan een uitdaging zijn vanwege de niche reisstijl en zoals je wel vaker in Japan kan tegenkomen, de taalbarrière. Maar geen zorgen, bij KILROY kun je eenvoudig een camper huren. Onze Kuga camper in Japan is een perfecte keuze. Onthoud goed: pak licht! De meeste campervans in Japan hebben beperkte opslagruimte. Vermijd harde koffers en kies voor soepele tassen, rugzakken of totebags. Als je via KILROY huurt, kun je voor een klein bedrag keukengerei en beddengoed huren, wat maakt dat licht pakken al een stuk makkelijker is.  

Campervan die door het platteland van Japan rijdt

Michi-no-Eki - De Japanse roadside stations waarvan je niet wist dat je ze nodig had

Japan heeft een uitgebreid netwerk van Michi-no-Eki, of roadside stations. Dit zijn door de overheid aangewezen rustplaatsen die veel meer bieden dan de tankstations of picknick stops die je bij ons gewend bent. Deze stops zijn onmisbaar tijdens je roadtrip. Je vindt er gratis parkeergelegenheid, perfect onderhouden toiletten, automaten met warme en koude drankjes en gratis Wi-Fi. Sommige stations bieden zelfs super propere douchefaciliteiten, mogelijkheden om je elektronica op te laden en geldautomaten. Lokale gidsen geven je er met plezier informatie over de plaatsen die je wilt bezoeken en wijzen je in de juiste richting. 

Belangrijk om te weten is dat de meeste Michi-no-Eki 's nachts sluiten. De toiletten blijven wel 24/7 open, maar kamperen bij Michi-no-Eki is niet toegestaan.

Was je al bang dat je niet naar de 'onsen' (Japanse warmwaterbronnen) kon als je ging kamperen? Geen paniek! Sommige Michi-no-Eki's hebben zelfs hun eigen warmwaterbronnen. Dit zijn onze favoriete Michi-no-Eki's:

  • Kusatsu Onsen Michi-no-eki: Gelegen in Gunma, deze Michi-no-eki ligt dichtbij het bekende Kusatsu Onsen hot spring resort. 
  • Yunokawa Onsen Michi-no-eki: Gelegen in Hokkaido, deze Michi-no-eki ligt dichtbij het Yunokawa Onsen hot spring resort. 
  • Takayu Onsen Michi-no-eki: Gelegen in Fukushima, deze Michi-no-eki ligt dichtbij het Takayu Onsen hot spring resort.
Wit en blauwteken in Japan dat naar de roadside station van Tabayama wijst

Waar slaap je op je roadtrip door Japan - De beste campings

Japan heeft meer dan 3.000 openbare en privécampings met een groot aanbod aan voorzieningen. We hebben een paar campings uitgelicht in onze reisroutes, maar je vindt ze in vrijwel elke hoek van Honshu (het hoofdeiland van Japan). Enkele van de beste campings voor een roadtrip met een campervan in Japan zijn bijvoorbeeld:

  • Azuri Beach in de Mie Provincie: Een camping aan het strand met plaatsen voor auto's en kampeerwagens, maar ze hebben ook kampeerhuisjes en bungalows. Dit is de perfecte camping als je wil gaan zwemmen, vissen en kajakken.
  • Het meer Tazawa in Akita: Dit meer dat gevormd is in een vulkaankrater staat in de top 100 meest indrukwekkende uitzichten van Japan. Het is de moeite waard om hier te gaan wandelen of fietsen. Als je met de camper reist, zorg er dan voor dat je eerst rond het meer rijdt voordat je je op de camping parkeert.
  • Kamikochi in Nagano: Deze camping vind je in de noordelijke Japanse Alpen, omgeven door adembenemende bergen en bossen. Je kan er geweldig hiken in de prachtige natuur.


Om je roadtrip door Japan makkelijker te maken, raden we je de Michi Japan Road Trip app aan. Het is een geweldige app om campings, Michi-no-Eki's en warmwaterbronnen te vinden terwijl je op weg bent. Je hebt geen internet nodig en je kan het zelf gebruiken om te navigeren.

De meeste campings zijn gratis, maar sommige vragen een kleine vergoeding. Meestal zijn er toiletten en wastafels aanwezig op de campings. En vaak zijn er warmwaterbronnen in de buurt. Tijdens het hoogseizoen en in de weekends raden we je aan om je kampeerplek op voorhand te reserveren. 

Campervan op een camping in Japan, met een vulkaan in de achtergrond

Specifieke verkeersregels om te onthouden tijdens je roadtrip

In Japan rijdt men links, net als in het Verenigd Koninkrijk. Voor Europeanen is het even aanpassen, maar je raakt er snel aan gewend. Hoewel je misschien vreemde verkeersborden zou verwachten, houden de meeste Japanse verkeersborden zich aan de internationale standaarden. Dat maakt ze dus makkelijk te begrijpen voor mensen uit het buitenland. Het grootste en belangrijkste verschil is het stopbord: een rode driehoek met daarin het Kanji-teken voor 'stop' zoals de foto hieronder. Zelfs als je geen Japans kan lezen, zijn de borden vrij vanzelfsprekend.

Er zijn wel nog een paar regels die je zeker moet onthouden als je je aan de regels wil houden en liever geen boetes wil betalen:   

  • Claxonneer niet. Toeteren wordt als onbeleefd beschouwd en is alleen voor noodgevallen.  
  • Eet en drink niet tijdens het rijden. Eten of drinken tijdens het rijden is verboden, zorg dus zeker dat je genoeg stopt tijdens het rijden. Gelukkig zijn er genoeg indrukwekkende plaatsen om even een eet- en drinkpauze in te lassen.  
  • Rijden op hoge hakken of met koptelefoons is ook niet toegestaan.
Lege straat in Japan, met een verkeersbord dat aangeeft op te stoppen

Op zoek naar lekker eten onderweg - onze favorieten

Japan is een paradijs voor wie van eten houdt, en voor velen is het een van de belangrijkste redenen om erheen te reizen. Als je met een camper reist, heb je de mogelijkheid om zelf te koken, als je de kosten laag wilt houden. Maar als er één ding is waar we geen geld op zouden besparen, dan is het eten. Zelfs met een beperkt budget raak je nooit uitgekeken op opties om je honger te stillen. Je wilt niet al de geweldige sushi, yakitori (gegrilde vleesspiesjes), takoyaki (inktvisballetjes) en okonomiyaki (een vreemd, maar geweldig hartig omelet/pannenkoek gevuld met noedels en groenten) missen. Hier zijn enkele tips om onderweg eten te vinden in Japan:

  • Als je op zoek bent naar een snelle en goedkope maaltijd, kun je niet fout gaan met donburi. Dit is een kom rijst die je kan aanvullen met verschillende ingrediënten zoals rundvlees, varkensvlees, kip, zeevruchten of groenten. Je kunt donburi vinden bij veel Japanse fastfoodketens, zoals Yoshinoya of Sukiya. Deze ketens zijn 24/7 open en bieden een verscheidenheid aan gerechten aan voor ongeveer 800 yen (ongeveer 5 EUR) of soms zelfs minder en met een verrassend goede kwaliteit.
  • Japan bezoeken en geen ramen eten kan toch niet? Het is iets wat je gewoon moet proberen in Japan, waarbij elke regio zijn eigen stijl en smaak van ramen heeft. Een van de beroemdste ramen ketens is Ichiran, die gespecialiseerd is in tonkotsu ramen, gemaakt met een op varkensvlees gebaseerde bouillon. Ichiran heeft ook een speciaal systeem van bestellen en eten, waar je je ramen voorkeuren kunt aanpassen en kunt genieten van je maaltijd in een privécabine. Perfect voor als je nog nooit met stokjes gegeten hebt, niemand zal je zien sukkelen!
  • Als je zin hebt in iets meer vullend en hartigs, kun je curryrijst proberen. Ook hiervoor is er (natuurlijk, het is Japan) een toegewijde keten: CoCo Ichibanya. Deze plek laat je het niveau van pittigheid, de hoeveelheid rijst en de toppings voor je curryrijst zelf kiezen. Voor iedere wat wils dus!
  • Omdat onze campers uitgerust zijn met een kleine keuken en microgolf, kun je ook kant-en-klaar maaltijden kopen bij buurtwinkels, die in Japan konbini worden genoemd. Konbini zijn 24/7 open en verkopen een groot aanbod aan voedselartikelen, zoals onigiri (rijstballen), bento (een soort vooraf samengestelde lunchdoos), heel erg lekkere sushi, salades, soepen en desserts. Het eten is verrassend smakelijk en vers, en vaak goedkoper dan uit eten gaan. Je kunt ook drankjes, snacks en andere essentiële zaken vinden bij konbini, waardoor ze een one-stop shop zijn als je een roadtrip maakt door Japan.
Gerecht okonomiyaki, een zoete pannekoek/omelet met noedels, groenten en saus.

Reisroute 1: Tokyo - Nagano - Kanazawa - Takayama/Japanse Alpen - Mt. Fuji - Tokyo

Laten we eens kijken naar de eerste reisroute die wij voor jou hebben samengesteld. We beginnen in Tokyo, de bruisende hoofdstad van Japan. Elke buurt heeft zijn eigen charme, maar we raden je aan om in ieder geval een bezoek te brengen aan de Tsukiji Fish Market en de Senso-ji Tempel in Asakusa, een van de oudste en beroemdste tempels in Tokyo. Voor wie op zoek is naar rust in het midden van deze drukke stad stellen we het Meiji Shrine in Shibuya voor, een vredig heiligdom omringd door een weelderig bos. Een andere optie is Shinjuku Gyoen National Garden, een prachtig park midden in Tokyo. Natuurlijk moet je ook tijd vrijmaken om te winkelen en te genieten van allerlei lekkernijen.  

Jullie KILROY camper staat je ook op te wachten in Tokyo. We raden aan om een paar dagen in Tokyo door te brengen voordat je de camper ophaalt, want die heb je toch niet nodig in zo’n grote metropolis!  

Op de eerste reisdag rijd je naar Chichibu (iets minder dan 2 uur rijden) en bezoek je de Chichibu Shrine, een prachtige tempel op een heuveltop met adembenemend uitzicht op de omliggende bergen. Daarna kan je naar het Chichibu Muse Park, een mooie plek met allerlei exotische bloemen en planten die je in België niet kan vinden. Hierna vertrek je alvast naar de laatste, maar zeker niet de minste tussenstop: Nagano! In Nagano raden we de Zenko-ji-tempel aan, een van de oudste en belangrijkste tempels van Japan. Ook de Togakushi Shrine, een schitterende tempel in de bergen, is een bezoek waard. Na een lange dag verkennen, kan je ontspannen in een van de warmwaterbronnen in Nagano. Er is zoveel te zien en te doen in de omgeving van Nagano (hebben jullie trouwens al gehoord van de beroemde sneeuwapen die soms de warmwaterbronnen innemen?). We raden aan om minstens een paar dagen te blijven, zodat je genoeg tijd hebt om Nagano te ontdekken.  

Als je klaar bent om Nagano achter je te laten, is het tijd om de kust te verkennen. Bezoek Kanazawa en de Kenroku-en Garden, een van de mooiste tuinen van Japan. Daarna is het de beurt aan het Kanazawa Castle, een prachtig kasteel in het hart van de stad. 's Avonds raden we aan om naar de Higashi Chaya District te gaan, een prachtig bewaard gebleven geishawijk, vergeet zeker niet een van de vele theehuizen te bezoeken. Als je tijdens de warmere maanden reist, heeft het nabijgelegen Noto-schiereiland grote zandstranden die perfect zijn om te ontspannen. Hoewel je op veel van de stranden mag rijden, is kamperen hier verboden.  

Vanaf de kust van Honshu rijd je verder naar de Japanse Alpen. Hoewel de hele regio adembenemend mooi is, vinden wij de Kamikochi-vallei, met glashelder water en adembenemende uitzichten, een absolute must-see. Een van onze andere favorieten is het Hakusan National Park, dit park heeft volgens ons de beste uitzichten in de Japanse Alpen. Onderweg moet je zeker een tussenstop maken bij het Shirakawa-go Village, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat vanwege zijn traditionele rieten dakhuizen. Blijf een nacht (of twee) in Takayama, het is de ideale uitvalsbasis om de regio en zijn oude dorpen te verkennen – neem zeker eens een kijkje op de Hidatakayama camping!  

Volgende op het programma is Mt. Fuji – hier hoeven we niet veel meer uitleg bij te geven, toch? Terwijl je er naartoe rijdt, geniet je van de geweldige uitzichten. Zorg zeker dat je extra tijd inplant voor de vele foto's die je gaat maken, want achter elke hoek zit er wel een instagramwaardige fotostop. Er zijn ook veel mogelijkheden om te wandelen, en als je tijd hebt, is Mt. Amagoi absoluut onmisbaar. Eenmaal aangekomen in het Mt. Fuji-gebied ben je waarschijnlijk behoorlijk moe van al die foto's te nemen en de rit. Maar als je nog energie over hebt, is het gebied rond het Kawaguchi-meer het verkennen waard. Het maakt deel uit van de Fuji Five Lakes, een groep van vijf prachtige meren aan de voet van Mt. Fuji. Vanuit Fuji is het tijd om terug te keren naar Tokyo, om de kampeerwagen in te leveren en je laatste dag(en) in de stad op je gemak te verkennen voordat het prachtige Japan achterlaat en je uiteindelijk naar huis vliegt met heel wat verhalen om het thuisfront te vertellen.

Een oud huis in de Japanse Alpen tussen de natuur

Reisroute 2: Tokyo - Kyoto - Kobe - Osaka - Nagoya - Hakone - Tokyo

Net als bij de eerste reisroute begin je in Tokyo. Eerlijk gezegd zouden we hier weken kunnen blijven zonder ons te vervelen, maar we laten het aan jou over hoeveel dagen je hier wilt spenderen. Minstens een paar dagen aan het begin of het einde van je reis is een must. Wanneer je klaar bent om aan je roadtrip te beginnen, is het tijd om je camper op te halen en op pad te gaan!  

Vanuit Tokyo vertrek je naar Kyoto. Onderweg zal je regelmatig ergens passeren waar je wil stoppen om even een foto te nemen of een hapje te eten, maar dat laten we aan jou over. De bedoeling is dat je uiteindelijk in Kyoto aankomt. Hier kan je talloze tempels bezoeken, waarvan de Kinkaku-ji Tempel (ook wel bekend als Gouden Paviljoen) waarschijnlijk de meest indrukwekkende is. Bezoek vervolgens het Nijo-kasteel, een UNESCO-werelderfgoed locatie, en verken rustig de Gion-wijk, the place to be als je je wil onderdompelen in de historische buurt van Kyoto. Als je van de gebaande paden wilt afwijken, spring dan in je camper en rijd langs de Kibune-rivier, net ten noorden van Kyoto. Onderweg zijn er tal van oude tempels, sommige ervan zijn wat griezelig of zelfs helemaal verlaten. Je verbeelding zal je zeker niet teleurstellen, maar geen schrik, de mysterieuze en bosrijke omgeving maakt dat vooral hun schoonheid indruk nalaat.  

Nadat je alles hebt gezien wat er te zien is (of als de tijd begint te dringen), ga je richting Kobe. Niet alleen om het heerlijke Kobe-rundvlees te proeven (sorry, vegetariërs en vegans!), maar het is ook een charmante plek op zich. Bezoek de Kobe Nunobiki Herb Garden, een prachtige tuin met een verscheidenheid aan bloemen en planten en wandel door de Kitano-cho-wijk, een goed bewaard gebleven wijk met diverse Westers geïnspireerde huizen. Bij zonsondergang raden we je aan om af te zakken naar Kobe Harborland, een gebied aan het water met tal van bars en restaurants waar je je voeten even onder tafel kan schuiven om te genieten van al het lekkers dat Japan aanbiedt.  

Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, is een volgende stop het historisch interessante Hiroshima (maak je geen zorgen, zelfs als je niet van geschiedenis houdt, is er genoeg te zien in het zuiden). Als je wat minder tijd over hebt, is Osaka de volgende bestemming. Hier kun je het Osaka-kasteel bezoeken, een van de beroemdste kastelen van Japan. Vergeet ook niet de Dotonbori-wijk te bezoeken, een bruisend uitgaansgebied met allerlei winkels en restaurants dat vooral 's avonds tot leven komt. Osaka staat bekend als the place to be voor streetfood in Japan, dus zorg ervoor dat je met een lege maag vertrekt en zoveel mogelijk uitprobeert.  

Na Osaka keer je langzaam terug in de richting van Tokyo, terwijl je nog enkele stops maakt. Als je Nara nog niet hebt bezocht wanneer je in Kyoto of Osaka was, is dat zeker een stop die je wilt maken voordat je je dag in Nagoya eindigt. Na een goede nachtrust in je camper kan je nog een ander kasteel bezoeken. Vergeet ook zeker niet de Atsuta Shrine, een van de belangrijkste tempels van Japan. Als je op zoek bent naar ontspanning, biedt Nagoya ook tal van warmwaterbronnen. Vanuit Nagoya rijd je naar Hakone, een stad aan de zuidkust onder Tokyo. Hier kun je fantastische wandelingen maken, en aangezien Hakone een typisch kuuroord is, wacht er 's avonds een ontspannende onsen op je. Als je geluk hebt, presenteert Hakone je ook een prachtig uitzicht op de Mt. Fuji, maar als je de berg van dichtbij wilt zien, wordt een omweg via het Fuji Five meren-gebied aanbevolen.  

Het is niet ver rijden van Hakone of Fuji naar Tokyo, waar je de resterende tijd kunt besteden aan de stad verder te verkennen. We hebben al veel dingen beschreven die je hier kunt doen, maar het is misschien een goed idee om op zijn minst de belangrijkste buurten minstens één keer te bezoeken. En vergeet niet rond te kijken voor wat originele souvenirs om deze adembenemende reis nooit meer te vergeten. Een laatste tip, sla enkele Japanse snacks in voor de vlucht naar huis!

Drukke straat in Osaka met neonborden en veel voetgangers

Hulp nodig bij je roadtrip door Japan?

Wok zorgen voor een onvergetelijk avontuur in het land van de rijzende zon. Of je nu een roadtrip met een camper wilt maken of heel Japan per trein wilt doorkruisen, wij stellen jouw droomreis samen. Laat het plannen aan ons over en vertrek op reis met een gerust gevoel. Zet je eerste stap naar een onvergetelijk avontuur via onderstaande knop. Let's go!

START JE AVONTUUR

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Oeps! De pagina waar je naar op zoek was, bestaat niet meer. Misschien vind je het op deze pagina?