{{ section.name }} Help

Wij vonden {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} en {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} voor '{{ searchTerm }}'

0 Results found


De ultieme Indonesië Eilandengids

Raja Ampat

Ontdek het beste van het eilandenparadijs Indonesië

Welkom bij 'De Ultieme Gids voor Indonesische Eilanden'! Als je van plan bent om naar Indonesië te reizen, staat je iets geweldigs te wachten. Dit prachtige land heeft enkele van de meest schilderachtige eilanden ter wereld, elk met zijn eigen unieke cultuur, geschiedenis en natuurlijke schoonheid. In deze gids nemen we je mee op een reis langs enkele van onze meest geliefde eilanden in Indonesië, van Bali tot Sumatra. Je ontdekt hoe je je tijd het beste kunt besteden op elk eiland en welke activiteiten je absoluut niet mag missen. Of je nu voor het eerst komt of een doorgewinterde reiziger bent, deze gids helpt je bij het plannen van de perfecte reis naar Indonesië. Laten we er meteen in duiken!

Ferry In The Port Of Merak, In The Banten Province Located On West Java
De beste manier om te eilandhoppen in Indonesië
Met al deze prachtige eilanden vraag je je misschien af wat de beste manier is om bij ieder eiland te komen - per boot of per vliegtuig. Hoewel het niet bijzonder avontuurlijk is, is het eerlijke antwoord dat vliegen waarschijnlijk te betere keuze is. Met betaalbare vluchten van bepaalde budgetmaatschappijen in de Zuidoost-Aziatische regio kun je snel van Java naar Sumatra reizen zonder een fortuin uit te geven. Als je toch de meest 'lokale' ervaring wilt, zijn er veerdiensten tussen de meeste Indonesische eilanden. Hoewel ze goedkoop zijn, krijg je echt waar je voor betaalt. Niet het beste comfort, diensten of betrouwbaarheid. Maar als slapen naast een vreemde op een houten plank precies is wat je zoekt, ga ervoor!

1. Java

Laten we beginnen met de grootste - Java. Java is het meest bevolkte eiland in Indonesië en hier ligt de hoofdstad Jakarta. Jakarta is zoals elke Aziatische grote stad - georganiseerde chaos. Het is leuk om een dag of twee door te brengen en te zien hoe het dagelijkse leven eruitziet voor miljoenen Indonesiërs, en om Jakarta Old Town en de kathedraal te bezoeken. Java zelf staat bekend om zijn rijke geschiedenis en cultureel erfgoed, met veel oude tempels en paleizen om te verkennen. Je kunt de invloed van het Nederlandse koloniale verleden voelen, met veel nog steeds actieve plantages die teruggaan naar die tijd. Dit zijn geweldige plekken om te zien hoe lokaal boeren wordt gedaan, evenals te proeven van de geweldige vruchten die momenteel groeien.

Java heeft ook enkele van de meest actieve vulkanen in Indonesië, waaronder de Merapi en de Bromo. Beide zijn aan te raden, en omdat de Merapi dichtbij de culturele hoofdstad Yogyakarta en de tempels Borobudur en Prambanan ligt, kun je het eigenlijk niet overslaan. Mount Bromo is echter een hele bijzondere ervaring. Als je bereid bent om vroeg op te staan, raden we aan om het avontuur van de zonsopgang op de Bromo te beleven. Ga vroeg in de ochtend de berg op, zoek een goede plek en sluit je aan bij andere reizigers terwijl je de actieve vulkaan bewondert. Absoluut de moeite waard, zelfs als je een beetje slaap moet opofferen!

One of the crates of Mount Bromo blowing steam during sunset, on the island of Java in Indonesia

2. Komodo Island

Gelegen in de Stille Oceaan bieden de Komodo-eilanden een gevarieerd speelterrein. Of je nu houdt van wandelen, snorkelen, duiken, kajakken of schilderachtige boottochten, het landschap varieert van vulkanische pieken tot pittoreske roze zandstranden.

Komodo Island is het leefgebied van de Komodovaranen, reusachtige reptielen die tot wel 3 meter lang kunnen worden en een indrukwekkende 150 kilogram kunnen wegen. We raden een rondleiding aan voor een close-up ontmoeting met deze prachtige dieren, en mis Pantai Merah (Roze Strand) niet, want daar kun je genieten van een levendig kleurenspektakel - een perfecte plek om te zwemmen, snorkelen en van de zon te genieten. Hoewel Komodo Island de belangrijkste attractie is, zijn er een paar kleine eilanden die deel uitmaken van dezelfde archipel. We raden de volgende aan om te verkennen:

  • Padar Island
    Dit is het derde grootste eiland van de Komodo-eilanden en valt op vanwege zijn adembenemende uitzichten. Maak een uitdagende wandeling van ongeveer een uur naar de top en je wordt beloond met uitzicht op drie verschillende stranden: wit, zwart en roze. Terwijl je de natuur hier verkent, kun je ook wilde dieren tegenkomen zoals herten, geiten en vogels.

 

  • Kanawa Island
    Ondanks zijn kleine formaat heeft Kanawa Island een adembenemend koraalrif. Neem een duik in helder, rustig water voor een geweldige ervaring van het onderwaterleven - van kleurrijke vissen en schildpadden tot roggen, haaien en dolfijnen. Na jouw onderwateravonturen kun je een dutje doen op het witte zandstrand. De meeste mensen maken dagtochten hierheen, maar voor degenen onder jullie die wat langer van de rust willen genieten, is er de mogelijkheid om te overnachten, met bungalows en tenten beschikbaar.
Two Komodo Dragons fighting on Komodo Island in Indonesia

3. Gili eilanden

De Gili-eilanden vormen een groep van drie kleine eilanden voor de kust van Lombok. De eilanden staan bekend om hun kristalheldere wateren en kleurrijke koraalriffen, waardoor ze een populaire bestemming zijn voor duiken en snorkelen. De Gili-eilanden zijn ook een geweldige plek om te ontspannen, met tal van cafés en bars aan het strand om uit te kiezen.

Als je op zoek bent naar een tropisch paradijs, zit je goed met de Gili-eilanden. Deze drie kleine eilanden voor de kust van Lombok worden omringd door helder turquoise water, witte zandstranden en kokospalmen. Elk eiland heeft zijn eigen sfeer en bezienswaardigheden, dus je kunt een eiland kiezen die het beste bij je past of tussen de eilanden heen en weer hoppen voor een gevarieerde ervaring.

  • Gili Trawangan is het grootste en meest populaire eiland, bekend om zijn levendige nachtleven, duik- en snorkelmogelijkheden, en adembenemende zonsondergangen. Je kunt de hele nacht feesten bij de strandbars, genieten van verschillende keukens in de restaurants, of ontspannen in een spa of yogastudio. Je kunt ook het eiland verkennen per fiets of paardenkar, een bezoek brengen aan het schildpaddenreservaat, of een boottocht maken naar de andere eilanden.

 

  • Gili Meno is het kleinste en rustigste eiland, perfect voor stellen of wie op zoek is naar een romantisch uitje. Het heeft de meest ongerepte stranden en koraalriffen, waar je kunt zwemmen met schildpadden, roggen en kleurrijke vissen. Je kunt ook het zoutwatermeer bezoeken, het vogelpark, of het onderwater beeldhouwpark gecreëerd door Jason de Caires Taylor.

 

  • Gili Air ligt het dichts bij Lombok en biedt een mix van rust en entertainment. Het heeft een ontspannen sfeer, met vriendelijke lokale bewoners en gezellige cafés. Je kunt genieten van snorkelen, surfen, kitesurfen, of suppen, of deelnemen aan een kookles, een pottenbakkersworkshop, of een meditatiesessie. Je kunt ook een glimp opvangen van de lokale cultuur door de moskee of het dorp te bezoeken.

 

Op welk eiland je ook besluit te verblijven, je zult een onvergetelijke ervaring hebben op de Gilis. Vergeet alleen niet om het milieu en de cultuur te respecteren en niets anders achter te laten dan je voetstappen.

gili-island-indonesia-beach

4. Sulawesi

Als je op zoek bent naar avontuur in Indonesië, is Sulawesi de place to be. Dit eiland heeft voor elk wat wils, van adembenemend zeeleven tot boeiende cultuur. Hier zijn enkele hoogtepunten die je niet mag missen:

  • Bunaken Marine National Park: Dit is een van de beste duikplekken ter wereld, met meer dan 390 soorten koraal en honderden vissen, schildpadden, haaien en dolfijnen. Je kunt ook snorkelen, kajakken of gewoon ontspannen op de prachtige stranden van Bunaken Island.

 

  • Togian Islands: Dit zijn een groep afgelegen eilanden in de Golf van Tomini, waar je kunt genieten van een ontspannen sfeer en ongerepte natuur. Je kunt duiken, snorkelen, zwemmen of de mangrovebossen en vulkanische meren verkennen. Je kunt ook de Bajau-mensen ontmoeten, die in paalwoningen boven het water wonen en bekend staan als zeezigeuners.

 

  • Tana Toraja: Dit gebied behoort tot de Toraja-bevolking, die een unieke cultuur en rituelen heeft. Je kunt hun traditionele huizen met bootvormige daken bezoeken, deelnemen aan hun uitgebreide begrafenisrituelen en een diepgaande blik werpen op hun klifgraven en houten beelden. Daarnaast kun je wandelen, fietsen of raften door het schilderachtige platteland met rijstterrassen en bergen.
Girl with blue flippers snorkelling on the shores of Sulawesi in Indonesia

5. Sumatra

Sumatra is een groot eiland in West-Indonesië dat verschillende natuurlijke en culturele bezienswaardigheden heeft - maar het is niet zo perfect als eilanden zoals Bali. Terwijl je naar Medan vliegt, kun je je reis beginnen in Bukit Lawang om het Gunung Leuser National Park te bezoeken. Dit is een van de laatste leefgebieden voor bedreigde diersoorten zoals orang-oetans, tijgers, olifanten en neushoorns. Je kunt deelnemen aan een begeleide trektocht of een rivier-raftingtour om de dieren in het wild en het prachtige landschap te zien. De orang-oetans zijn heel zachtaardig en nieuwsgierig, en je zult een onvergetelijke ervaring met hen hebben.

Vervolgens reis je naar het zuiden om het Tobameer te bezoeken, het grootste kratermeer ter wereld. Naast wandelen, kun je de Batak-dorpen verkennen en hun koffie proeven, die zeer aromatisch is. Je kunt ook zwemmen, kajakken of wandelen rond het meer en de omliggende dorpen. Als je geluk hebt en wat tijd doorbrengt in de jungle, kun je de Rafflesia tegenkomen, de grootste bloem ter wereld. Het heeft een sterke geur (eerlijk gezegd, het is behoorlijk verschrikkelijk), maar het is de moeite waard om te zien vanwege de omvang en unieke kleurpatroon. Als je een vulkaan wilt beklimmen, raden we Gunung Sibayak of Gunung Kerinci aan. Geniet van het uitzicht op de kraters, meren en valleien vanaf de top, of ontspan in de warmwaterbronnen aan de voet.

Als je op zoek bent naar wat adrenaline, kun je de golven surfen bij de Mentawai-eilanden, een groep eilanden voor de westkust van Sumatra die bekend staan om hun surfspots van wereldklasse. Tot slot, als je van duiken houdt, bezoek dan Pulau Weh, een eiland met helder water en zeer diverse zee- en onderwaterleven. Je kunt vissen, koraal, schildpadden en zelfs haaien observeren. Sumatra is echt een prachtige plek voor duikliefhebbers en natuurliefhebbers.

Mother orangutan and her kid hanging in a tree in the jungle of Sumatra, Indonesia

6. De Nusa eilanden

De Nusa-eilanden bestaan uit een groep van drie eilanden voor de zuidoostkust van Bali. De eilanden staan bekend om hun prachtige stranden en kristalheldere wateren, waardoor ze een populaire bestemming zijn voor zwemmen en snorkelen. De Nusa-eilanden hebben ook enkele van de beste surfplekken in Indonesië; een van onze favoriete surfcamps bevindt zich zelfs hier!

  • Nusa Penida: Dit is de grootste van de drie eilanden en staat bekend om zijn dramatische kustkliffen en adembenemende uitzichten. Het heeft ook enkele van de mooiste stranden van Bali, zoals Crystal Bay en Kelingking Beach.

 

  • Nusa Lembongan: Dit eiland staat bekend om zijn ongerepte stranden met turquoise wateren en wit zand. Het is ook een geweldige bestemming voor surfen en snorkelen. Enkele populaire plekken om te bezoeken zijn Dream Beach, Mushroom Bay en Devil's Tear.

 

  • Nusa Ceningan: Dit is het kleinste van de drie eilanden en bevindt zich tussen Nusa Penida en Nusa Lembongan. Het is een geweldige plek om te bezoeken als je op zoek bent naar een meer ontspannen en rustige sfeer. Enkele populaire activiteiten op dit eiland zijn een bezoek aan de Blue Lagoon en de Peguyangan Waterval.
The famous limestone cliffs with an almost empty beach and green vegetation on Nusa Penida island in Indonesia

7. Bali

We sluiten af met een eiland dat geen introductie nodig heeft: Bali! Voor velen is Bali gewoon Indonesië, en het is geen verrassing dat dit geliefde eiland aanvoelt als een "greatest hits" album: een compilatie van alle goede dingen die Indonesië te bieden heeft, verpakt in een klein geheel, maar wel met iets meer toeristen. Als je niet de tijd hebt om rond te reizen en eilandhoppen, is Bali een geweldige verzameling prachtige stranden, geweldige duik- en snorkelmogelijkheden, smakelijk eten en zelfs enkele rijstterrassen (hoewel niet zoals die op Java, moeten we toegeven). Er is veel om van te genieten op Bali, maar dat gaat gepaard met een afweging die we niet kunnen negeren: er zijn hier veel, heel veel toeristen, waardoor alles hier best duur is. Dus als je op zoek bent naar de meeste waar voor je geld, zullen andere Indonesische eilanden beter voor je zijn.

Terug naar Bali, want er valt zoveel over te praten: het eiland heeft een unieke mix van hindoeïsme en boeddhisme, wat je terugziet in de tempels, kunst en heerlijk eten. Hoewel er ook veel westers eten op Bali is (zelfs McDonald's als je niet zonder je frietjes en milkshakes kunt), moet je absoluut de satay lilit proberen. Satay wordt overal in Indonesië gemaakt, maar de versie die je op Bali kunt krijgen, is gemarineerd in kokosmelk en verschillende kruiden, en is super lekker. Als je klaar bent met al het verkennen en eten, zorg er dan voor dat je naar een van de geweldige spa's en wellnesscentra van Bali gaat, waarvan er genoeg zijn om uit te kiezen. Het eiland is echt een geweldige plek om te ontspannen en tot rust te komen, terwijl je geniet van heerlijke tropische cocktails.

Greener than green rice terraces on the island of Bali in Indonesia

Dus, dat zijn ze - onze zeven favoriete Indonesische eilanden. Welke spreekt jou het meest aan? Voor ons hebben ze allemaal een speciale plek in ons hart, en daarom helpen we je graag bij het plannen van je volgende reis naar Indonesië. Neem contact met ons op via de knop hieronder en vertel ons wat je van plan bent - wij regelen de rest!

Maak een afspraak en plan je reis!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Oeps! De pagina waar je naar op zoek was, bestaat niet meer. Misschien vind je het op deze pagina?