{{ section.name }} Help

Wij vonden {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} en {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} voor '{{ searchTerm }}'

0 Results found


Top 10 redenen voor een reis naar de Balkan

Split Croatia Costal Blue Water

Top 10 redenen waarom de Balkan jouw volgende reisbestemming in Europa is

 

De Balkanregio heeft veel te bieden, maar het is nog steeds een ruwe diamant: nog niet zo bekend onder toeristen behalve hen die er vaak gaan kamperen en op zoek zijn naar zon, zee, strand. Voor ons is dit juist een reden om gelijk de Balkan te verkennen, omdat het nu nog een bestemming is off-the-beaten track, zoals we dat noemen. Je vindt er namelijk prachtige, ongerepte natuur, zeer veel historische bezienswaardigheden en je kunt er supertoffe activiteiten doen. In dit blogartikel geven we onze top 10 redenen waarom jouw volgende Europese reisbestemming de Balkanregio zou moeten zijn! 

Albania High Mountain Slope
Zin om zelf de Balkan te ontdekken? Wij hebben precies wat je zoekt! Trek je wandelschoenen aan en bereid je voor om de Pieken van de Balkanroute te bedwingen, een absolute must voor natuurliefhebbers! Deze blog geeft je al een voorproefje van wat je kunt verwachten in de Balkanregio, maar dit reisschema slaat echt de spijker op zijn kop. Het zit boordevol adembenemende natuur, prachtige uitzichten en talloze ontmoetingen met de lokale levensstijl. Dit is de Balkan op zijn best! Tijdens de route wandel je langs de grenzen van Albanië, Kosovo en Montenegro, door gebieden waar adelaars boven je hoofd zweven en de snelstromende rivieren paden uit de machtige bergen snijden, bijna onwerkelijk. Maar het is echt, het is wild, en het wacht op jou. Maak je klaar voor de wandeltocht van je leven met onze Tripmates - Hiken in de Balkan-tour.
Bekijk de hele reisroute

1. Het is dichtbij

De Balkan is niet te ver weg als je een Europese reiziger bent. In de zomer kun je zelfs hoppen op de nachttrein die in slechts 9 uurtjes van München naar Zagreb rijdt – lekker slapen en wakker worden voor ontbijt in Kroatië. Je kunt München heel makkelijk bereiken vanaf elke plek in Europa, aangezien het een centrale punt is waar alle treinsporen samenkomen.   

Als je meer wil weten over de beste reisopties met de trein in Europa, laat het ons dan gerust weten en dan helpen we je graag verder.  

Wil je de eerste dag van je vakantie niet wagen door veranderende Europese landschappen en wil je liever vliegen, dan is dat ook mogelijk. Vanuit de meeste plaatsen in Europa kun je binnen een paar uur veel bestemmingen op de Balkan bereiken. Je kunt bijvoorbeeld een rechtstreekse vlucht naar Belgrado nemen vanuit Stockholm, Oslo, Kopenhagen, Amsterdam, Londen en Brussel, om er maar een paar te noemen. Zat mogelijkheden dus om te starten met de Balkanpret. 

2. Buiten de gebaande paden

Zo dichtbij maar toch zo ver weg (en dan bedoelen we ver weg van de toeristische drukte). Slechts een paar uur in het vliegtuig en je komt aan op een bestemming waar er zat mogelijkheden zijn om echt een route buiten de gebaande paden te bewandelen. De Balkan is net zo rijk aan geschiedenis en cultuur als de rest van Europa, maar het is (nog) niet super mainstream bekend, dus je vermijdt de grote drukte en lange rijen – uiteraard tenzij je heel specifieke plaatsen kiest die de afgelopen jaren erg populair zijn geworden. Die zijn ook leuk om wel eens te bezoeken, maar we raden je zeker aan om ook de minder bekende delen te verkennen. 

Een voorbeeld is Dubrovnik in Kroatië, dat beroemd werd nadat het in Game of Thrones was opgenomen en de Wanderlust Travel Award had gewonnen. Dit heeft veel bezoekers getrokken, maar natuurlijk met goede redenen. Combineer je bezoek met enkele van de meer bezochte (meestal strand)bestemmingen met tijd in de bergen of de grote steden. 

Vlora Albania Hilltop Kanine Castle

3. Rijke geschiedenis

De Balkan heeft een lange en rijke geschiedenis met oude gebouwen en overblijfselen die tienduizenden jaren teruggaan. Het gebied is geregeerd door rijken zoals de Grieken en de Romeinen, waardoor ze bezaaid zijn met unieke culturele erfgoedsites. Verken de oude steden verspreid over de regio en bezoek ruïnes die veel verder teruggaan dan je eigen stamboom ;). 

4. Spectaculair landschap & ongerept natuur

Er is voor elk wat wils op de Balkan. Ook als historische bezienswaardigheden niet jouw ding zijn, kun je de bergen in gaan en je hart ophalen in de rauwe, vaak ongerepte natuur. De Balkan biedt ook meer dan bergen. Je vindt er watervallen, meren, rivieren, canyons, grotten, heuvels, stranden, bossen, en nog véél meer. Soms geloof je je eigen ogen niet hoe mooi het is en dat zulk natuur zo dichtbij in Europa te vinden is. 

Je kunt een week lang wandelen terwijl je overdag het prachtige landschap verkent en overnacht in authentieke bergchalets. We raden dit zo erg aan, dat we daarom zelfs een groepsreis hebben opgezet waar de Balkan natuur centraal staat: Tripmates - Hiken in de Balkan. Als je een ervaren wandelaar bent, kun je het gemakkelijk alleen doen met een beetje planning, maar als je weinig tijd hebt, geen zin hebt om alles te organiseren, of je wilt andere leuke reizigers ontmoeten tijdens je reis, dan is dit het perfecte alternatief voor solo reizen. 

5. Top plek voor adrenaline-liefhebbers

Al die geweldige natuur vraagt ​​om een ​​aantal te gekke wilde natuurbelevenissen. Je kunt er van alles doen, van raften op de rivier in Albanië tot bungeejumpen in de diepe kloven van Montenegro. Ga paragliden of ziplinen in Servië of probeer de Via Ferrata te beklimmen in Bosnië. Beklim ook de berg Bobotuk of ga kajakken op het Durmitor-meer. Wat jouw adrenalineboot ook doet schommelen, de Balkan heeft het allemaal! 

Albania Blue Eye (1)

6. Krijg meer waar voor je geld

In vergelijking met West-Europa kom je met wat je op de Balkan uitgeeft een stuk verder. De goedkoopste plaatsen om naartoe te gaan zijn Noord-Macedonië, Servië en Albanië, maar hoewel Kroatië, Montenegro en Griekenland populairder en dus duurder zijn, zijn ze nog steeds goedkoop vergeleken met de rest van Europa. 

Als je een budgetreiziger bent, kun je kiezen voor de low-budget opties om in slaapzalen in hostels te verblijven (voor slechts € 5) en op de lokale bussen te springen om van de ene plek naar de ander af te reizen. Maar als je liever wat meer comfort en privacy hebt, kun je al voor €15 per persoon per nacht een privé tweepersoonskamer krijgen. 

Het kan zijn dat het grootste deel van jouw budget opgaat aan te gekke activiteiten en de unieke ervaringen die je er kunt doen, in plaats van aan materialistische dingen en praktische zaken. Maar dat vinden wij bij KILROY een onbetaalbare ervaring die je hele leven bij zal blijven, en dat is precies waar wij bij KILROY voor staan. Reizen is een ervaring. Eén die je leven kunt veranderen. 

7. Lekker eten voor de hongerige reiziger

Eten in de Balkan is overheerlijk en vers! Zoals een van onze lokale partners in de Balkan zegt: “Niemand zal honger lijden in deze landen”. De porties zijn vrijgevig en het eten is meestal lokaal geproduceerd. Dit betekent kazen van de dieren die je tegenkomt tijdens je wandeling in de bergen, kruiden uit de tuin van het chalet, groenten die door de dorpelingen worden verbouwd en verbouwd, honing uit de bijenkorven in de achtertuin, enz. 

Soms kom je ook culinaire ervaringen tegen die je palet zullen uitdagen, zoals een grote geroosterde varken op de spit of lever klaargemaakt op de Balkan wijze - maar het maakt allemaal deel uit van het avontuur, toch? Voor het grootste deel is het eten altijd super vers en lekker! 

8. Het nachtleven

Ben je meer geïnteresseerd in de drankjes dan in het eten? Dan hebben we goed nieuws! De drankjes zijn niet alleen goedkoop, ze zijn ook lekker sterk. Bovendien houden veel jongeren in de Balkan ervan om te feesten en te kletsen met andere mensen in bars en clubs. Neem dezelfde voorzorgsmaatregelen als thuis (word niet te dronken, laat je drankje niet onbeheerd achter, loop 's avonds laat niet dronken naar huis, zorg dat je water drinkt, enzovoort) en je bent in voor een super gezellige leuke tijd! 

Je zult waarschijnlijk niet het beste nachtleven vinden als je ervoor kiest om de hele tijd in de bergen te verblijven, maar als je de tijd neemt om plaatsen als Belgrado in Servië, Sarajevo in Bosnië of Skopje in Noord-Macedonië te bezoeken, weet je bijna zeker dat je een top avond uit zult hebben. 

Tirana Albania Main Square

9. Veilig op reis – ook voor vrouwelijke reizigers

Hoewel je altijd voor jezelf moet zorgen (zelfs in je eigen stad), zijn de Balkanlanden erg veilig om in te reizen, ook voor vrouwelijke soloreizigers. Criminaliteit tegen toeristen is zeldzaam, evenals straatintimidatie en andere ongewenste aandacht. 

Neem de normale voorzorgsmaatregelen tijdens het reizen en laat uiteraard je waardevolle spullen niet onnodig slingeren of laat je laptop niet onbeheerd achter op tafel in bijvoorbeeld een drukke straatcafé. Vergeet niet om ook je gezond verstand in te pakken en zorg ervoor dat je altijd verstandig nadenkt en besluiten maakt, waar je ook heengaat. 

10. De vriendelijke locals

Over het algemeen zijn de mensen er supervriendelijk en bereid om te helpen. Ze zijn echter ook trots, dus zorg ervoor dat je iedereen die je ontmoet mee omgaat als de bescheiden bezoeker die je bent. 

Afhankelijk van waar je vandaan komt, is het tempo misschien niet wat je gewend bent. In plaats van je erdoor te laten stressen, probeer het rustiger aan te doen. Geniet van de houding om dingen te nemen zoals ze komen. Je kunt veel leren door de controle los te laten en het leven te omarmen zoals het op je afkomt. 

Zelfs als Engels niet de eerste of zelfs de tweede taal is van de lokale gemeenschappen in de Balkan, zullen de mensen toch nieuwsgierig zijn om met je te praten. Dit hoort bij het avontuur en als je mensen ontmoet met een open geest en hart, kun je nog steeds communiceren met gebaren en lichaamstaal. Leer eenvoudige zinnen zoals "Dank u" (huala – spreek uit als “goeala”), “oké” (dobro) "Alsjeblieft" (molim) voordat je vertrekt of eenmaal ter plekke als je echt oprechte interacties met de lokale bewoners wil meemaken. 

 

Klaar om de Balkan te ontdekken?

Het is tijd om eropuit te gaan en te genieten! Of je nu wilt ontspannen in de natuur, deelnemen aan leuke activiteiten, de oude steden verkennen of genieten van de lokale eet- en drinkcultuur, de Balkan heeft voor ieder wat wils. Wil je het beste van alles ervaren? Wij raden aan om deel te nemen aan onze Tripmates - Hiken in de Balkan-tour. Deze reis neemt je mee over de Peaks of the Balkan Trail door 3 landen in de Balkan. 

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Oeps! De pagina waar je naar op zoek was, bestaat niet meer. Misschien vind je het op deze pagina?