Stage ervaring van Ruth op eiland Adak in Amerika

Stage ervaring van Ruth op eiland Adak in Amerika

De Nederlandse studente Ruth van Sommeren loopt stage op een basisschool op het eiland Adak in de Beringzee in de Amerikaanse staat Alaska. Als je het opzoekt op Google Maps zie je een kleine stip in de oceaan. Voor de aanvraag van haar J-1 visum voor Amerika schakelde Ruth de hulp van KILROY in.

Waarom wilde je stage lopen in het buitenland?

Ik heb veel gereisd en voor korte perioden in het buitenland gewoond. Meestal waren dit "doorsnee" vakantiebestemmingen zoals Kopenhagen en Oslo. Via Hogeschool Leiden, waar ik studeer, hoorde ik over een kleine school met 20 kinderen op het eiland Adak midden in de Beringzee. Ik had nog nooit van Adak gehoord. Het feit dat dit eiland zo geïsoleerd ligt, het onderwijs aan de kinderen in het Engels is en er les wordt gegeven aan de gehele basisschool in één klas interesseerde mij enorm. De minor Internationalisering van Hogeschool Leiden sloot hier perfect bij aan, dus meldde ik mij daarvoor aan. Dit leek mij een ideale kans om een plek op de wereld te bezoeken waar ik anders nooit van mijn leven zou komen!

Ruth explores Alaska
Ruth op het eiland Adak in Alaska

Hoeveel tijd heeft het hele aanmeldproces in beslag genomen?

Adak is een eiland van Alaska en hoort dus officieel bij de Verenigde Staten. Dit maakte mijn wens om hier naartoe te gaan een stuk ingewikkelder. Wanneer je langer dan 90 dagen in de VS wilt blijven, moet je een visum regelen. Het feit dat ik met kinderen op een basisschool ging werken, maakte mijn visumaanvraag nog een stuk moeilijker. Gelukkig was daar KILROY.

Hoe heeft KILROY je hierbij geholpen?

KILROY heeft mij geholpen met het papierwerk om een J-1 visum te krijgen, een stagevisum voor de VS. Soms hebben grote universiteiten het papierwerk zelf in huis, maar voor een stage of studie bij een kleinere universiteit heb je een bemiddelingsbureau nodig. KILROY kon ook bemiddeling verzorgen ondanks dat ik met kinderen ging werken. Het gehele proces bij KILROY heeft ongeveer 2 maanden geduurd. Hun partner in Amerika had de optie voor een spoedprocedure, en gezien mijn geplande zomervakantie voor de stage kon ik deze goed gebruiken.

Kun je kort iets vertellen over de visumaanvraag?

De visumaanvraag vereiste een hoop papierwerk van zowel mijzelf als de school in Alaska. Margo, mijn contactpersoon bij KILROY, stuurde mij de benodigde formulieren, verzorgde het contact met de school in Alaska en zorgde ervoor dat ook zij de benodigde formulieren invulden. Vanaf het begin werd ik door Margo goed ingelicht over alle verschillende stappen van het proces en had ik regelmatig telefonisch contact met haar. Ik heb ook een Skype-gesprek gehad met de partner in Amerika en de laatste stap was dat ik naar het Amerikaanse consulaat ging.

Zou je iets willen vertellen over je stageopdracht?

Ik loop vijf dagen in de week stage in de basisschoolklas hier op het eiland. De schooltijden zijn van 10 uur in de ochtend tot 5 uur in de middag. De kinderen hoeven zo niet in het donker naar school te gaan en de middelbare school leerlingen kunnen productievere ochtenden hebben. Ik geef taal-, reken-, lees- en spellinglessen aan de kinderen, lees ze voor en ga met ze op uitstapjes.

Basisschool op Adak waar Ruth stage loopt
De basisschoolklas in Adak waar Ruth stage loopt

Kun je iets vertellen over Adak en het sociale leven daar?

Het eiland is erg afgezonderd en er zijn geen kroegen, bioscopen of winkelcentra. Het sociale leven is dus redelijk "non-existent". De meeste eilandbewoners hier drinken (in de weekenden) redelijk veel alcohol met elkaar en vermaken zich dusdanig. Het is apart om te zien hoe in een kleine gemeenschap de sociale normen al snel verschuiven. Op het eiland wonen ongeveer 100 vaste bewoners, en hiervan is 1 sheriff aangesteld. Echter wordt bijna altijd de andere kant op gekeken: niemand draagt een gordel in de auto, de stopborden worden genegeerd en mensen stappen achter het stuur met 5 glazen op.

Adak is een vulkanisch eiland vol prachtige natuur. Er zijn overal meertjes en de toendra zorgt voor prachtige graslandschappen met heuvels en bergen.

Ruth kanoënd in een meer op het eiland Adak
Ruth kanoënd in een van de meertjes op het eiland

Ruth op reis op het eiland Adak
Ruth op reis over het eiland Adak

Waarom heb je voor deze plek gekozen en hoe is het om op zo'n eiland te wonen?

In Nederland leef ik een erg druk leven, ik volgde colleges, was lid bij een studentenvereniging, liep stage op een basisschool, speelde volleybal, had twee verschillende student assistent banen bij de hogeschool, organiseerde een Teddy Bear Hospital bij het LUMC voor 900 kinderen en paste op. Het leek me heerlijk om op een eiland te wonen waar je weinig verplichtingen en afleidingen hebt, helemaal tot jezelf te komen en de natuur in te kunnen gaan. Voordat ik ging heb ik met de 2 Nederlandse mensen gepraat die voor mij op dit eiland waren geweest. Ik dacht dat ik een goede voorstelling van dit eiland had, maar het was alsnog een redelijke shock dat er echt niks is. Ik vind het echt héérlijk.

Wat is het leukste dat je tot nu toe hebt meegemaakt?

Een vlucht rondom het eiland in een amfibisch vliegtuigje! Er zijn geen mensen van mijn leeftijd op het eiland en de mensen die er wonen zijn redelijk op zichzelf. Ik kijk dus ook erg uit naar de bezoekers die op het eiland komen. De laatste bezoeker die hier kwam, was een Australische piloot die in zijn water- en landvliegtuigje rondom de wereld vliegt. Hij was twee weken op het eiland in afwachting van zijn visum voor Japan of Rusland en toen hij een vrije middag had en het weer goed was, mocht ik meevliegen. Het was een fantastische ervaring om het gehele eiland eens vanuit een ander perspectief te zien!

Luchtfoto van het eiland Adak
Luchtfoto van het eiland Adak

Zijn er ook zaken tegengevallen?

Er is vrij weinig tegengevallen, ik had mijzelf goed voorbereid op de stage en ingelezen over het eiland. Voor de minor moet ik een onderzoek uitvoeren hier op de basisschool maar met het fulltime lesgeven komt hier weinig van...

Heb je tips voor andere studenten die een stage in het buitenland willen doen?

Ik raad je zeker aan om naar een plek te gaan die je na aan het hart ligt en die je kan bieden wat je zoekt in een buitenlandervaring.

KILROY helpt met het aanvragen van je J-1 visum voor Amerika
Lees meer

Zonsondergang op Adak
Zonsondergang op Adak

Zeehond op het strand van Adak
Adak is een vulkanisch eiland vol prachtige natuur

De toendra op het eiland Adak
De toendra op Adak zorgt voor prachtige graslandschappen met heuvels en bergen

Lees ook
Contact