Overtuig je ouders van jouw buitenlandse studieplannen

Overtuig je ouders van jouw buitenlandse studieplannen

Denk jij eraan om in het buitenland te gaan studeren? Nu nog even je ouders overtuigen dat dit echt de beste keuze is voor jou. En juist dat kan soms nog het zwaarste van alles zijn...

Sommige ouders springen nu eenmaal geen gat in de lucht bij het horen van de droom van hun zoon of dochter om hun boeltje te pakken en in het buitenland te gaan studeren. Het kan dus best wat moeite kosten om je ouders ervan te overtuigen dat een studie in het buitenland werkelijk datgene is wat jij nodig hebt. Het wordt hoe dan ook een onvergetelijke tijd, dus daar kan je natuurlijk best even wat voor zwoegen.

Overtuig je oudjes met deze 7 goede tips:

  • Leg je ouders uit waarom jij baat hebt bij een studie in het buitenland 

Focus op hoe jij zal groeien, niet enkel professioneel maar ook als persoon. Een studie in het buitenland is, ongeacht wat je wilt studeren, waardevol voor je toekomst en het staat ook mooi op je cv. Je doet niet alleen een unieke ervaring op, het is ook goed voor je persoonlijke ontwikkeling. 

  • Selecteer je land en universiteit met zorg 

Sommigen dromen ervan om in Australië of aan een universiteit in New York te studeren, terwijl anderen het land en de universiteit meer op basis van de studierichting en reputatie kiezen. Beslis voor jezelf waar jij het meeste belang aan hecht en denk zeker na over wat je wilt bereiken met jouw studie in het buitenland - het land en de universiteit maken een groot deel van de belevenis uit. Denk goed na over je keuze. Het helpt je alvast wanneer je ouders je vragen waarom je nu net naar Singapore wilt om te studeren.

  • Houd de zorgen van je ouders in je achterhoofd 

De meeste zorgen die ouders hebben, kunnen worden opgedeeld in drie categorieën: 

  1. Hoe zit het met je veiligheid?
  2. Het economische aspect: Hoeveel gaat het allemaal kosten en wat levert het op?
  3. Ze gaan je missen!

Het lijkt soms allemaal ingewikkeld, maar geloof ons maar dat het merendeel van hun zorgen kan worden ondergebracht in de drie bovenstaande categorieën. 

  • Onderzoek de veiligheid

Voor je ouders is het belangrijk dat je ergens naartoe gaat waar je je veilig en zeker voelt. Als je ouders heel ongerust zijn, helpt het misschien om ze in contact te brengen met een student die er al heeft gestudeerd of gewoond. Het helpt natuurlijk ook als je de mogelijkheid hebt om samen te wonen met andere studenten of enkele lokale contacten hebt. En het laat zien dat je over de situatie hebt nagedacht.

  • Stel een realistisch budget op 

Hiermee kan onze studieadviseur je alvast helpen. Met het opstellen van een realistisch budget, laat je aan je ouders zien dat je hebt nagedacht over de kosten van je levensonderhoud en je studie. Zorg ervoor dat je ook nagaat of je in aanmerking komt voor studiefinanciering buitenland. Dit geeft je alvast een beetje meer financiële ruimte tijdens je studieperiode in het buitenland. Lees hier meer over de financiering en kosten van een studie in het buitenland. En vergeet niet te vermelden wat een studie in het buitenland je oplevert.

  • Ze gaan je missen 

Hoe lang je ook van plan bent om naar het buitenland te gaan, daarna ben je weer lekker terug. Dat is in ieder geval wat je je ouders wilt laten geloven... Je zit nu met het gevoel dat je graag andere oorden wilt ontdekken en je verblijf in het buitenland gaat dit gevoel zeker niet verminderen. Wie weet blijf je er wel wonen! Maak je ouders voor je vertrek alvast vertrouwd met Skype, Facetime, Facebook, WhatsApp, etc. 

  • Dek je in met de juiste verzekering 

De juiste reisverzekering voor je verblijf in het buitenland is belangrijk. Nu klinken we bijna als je ouders, maar hier mag je niet te licht over denken. Hoe je het ook wendt of keert, een ongeluk zit in een klein hoekje. Je verzekering dekt je tijdens je hele verblijf in het buitenland, of je nu aan het reizen of aan het studeren bent.

Het belangrijkste argument is en blijft volgens ons nog steeds de unieke ervaring. Een studie in het buitenland maakt een rijker mens van je. Het is een onvergetelijk avontuur dat je zeker voor de rest van je leven bijblijft!

Hulp bij het plannen van je studie in het buitenland?
Neem contact op
Lees ook
Contact