Uitgeloot voor je favoriete studie? Doe een tussenjaar in het buitenland!

Uitgeloot voor je favoriete studie? Doe een tussenjaar in het buitenland!

Je hebt je ingeschreven voor een lotingstudie en bent in afwachting van de uitslag. De kans dat je bent uitgeloot en niet kunt beginnen aan je favoriete studie is natuurlijk aanwezig. Wat kun je dan nog doen en heb jij al nagedacht over alternatieven? Wat dacht je van een tussenjaar in het buitenland?

Numerus fixus

Steeds meer hoger onderwijsinstellingen in Nederland hanteren een numerus fixus voor opleidingen zoals biomedische wetenschappen, geneeskunde, psychologie en tandheelkunde of bedrijfskunde, international business en journalistiek. Jaarlijks strijden vele Nederlandse studenten om een beschikbare plaats voor deze lotingstudies. Ben je ingeloot: Gefeliciteerd! Maar wat ga je doen als je bent uitgeloot? Hieronder het alternatief!

Tussenjaar in het buitenland

Je kunt een andere studie kiezen en volgend jaar weer meeloten, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een tussenjaar in het buitenland (gap year). Wanneer je als tussenjaar aan een universiteit in het buitenland gaat studeren, kun je vaak zelf je vakken uitkiezen. Op deze manier kun je alvast inleidende vakken volgen voor je favoriete studie in Nederland en heb je een voorsprong op andere studenten. Zo besteed je jouw gap year op een nuttige manier en het biedt veel voordelen.

Voordelen van een periode studeren in het buitenland

 • Je hebt meer kans om ingeloot te worden
  Het staat super goed op je cv en biedt je daardoor meer kans om de volgende keer wel ingeloot te worden. Kijk hieronder maar naar het voorbeeld van Sander die aan Green River College in Amerika ging studeren en ingeloot werd voor de opleiding International Business aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).
 • Je wordt er heel zelfstandig van
  Door een periode studeren en wonen in het buitenland wordt je heel zelfstandig en leer je jezelf beter kennen. Je staat er voor het eerst in je leven helemaal alleen voor. In het begin is dat best spannend, maar je zult zien dat je na jouw tussenjaar sterker in je schoenen staat.
 • Je ziet nog eens iets van de wereld
  Een tussenjaar is niet alleen een verstandige keuze, het is ook ontzettend leuk en je ziet nog eens iets van de wereld! Want wie droomt er niet van studeren in Californië met haar prachtige stranden, met je voeten in het zand op een eiland als Hawaii of Down Under in het avontuurlijke Australië of Nieuw-Zeeland?
 • En nog veel meer
  Je verbetert je Engels, maakt internationale contacten als netwerk voor de toekomst, ontmoet veel nieuwe vrienden uit alle delen van de wereld en ontwikkelt een ‘open mind’ voor andere mensen en andere culturen. Dit maakt je een uitstekende kandidaat voor toekomstige werkgevers.

Internationale studenten tijdens hun studie in het buitenland - KILROY
Met een studie in het buitenland maak je vrienden over de hele wereld

Voorbeelden voor jouw gap year

KILROY helpt je graag bij het vinden van een goede invulling van je tussenjaar. Studieadviseur Lisa: "We hebben al meerdere uitgelote studenten geholpen. Tijdens het gap year volgen ze vakken op het gebied van bijvoorbeeld biomedische wetenschappen, zodat ze hun kansen vergroten om te worden toegelaten tot de studie in Nederland. Een korter programma kan ook, bijvoorbeeld een quarter of semester studeren in het buitenland, zodat je meer kans maakt bij 2de numerus fixus loting".

Study abroad: 1 of 2 semesters aan San Diego State University in Amerika

Study abroad: 1 of 2 semesters aan San Diego State University in Amerika
Als study abroad student aan SDSU volg je General Courses of Business Courses. Je kunt kiezen uit ruim 80 studierichtingen en ruim 3.000 vakken, van bedrijfseconomie tot techniek, geschiedenis of kunstvakken.
Lees meer

Study abroad: 1 of 2 semesters aan Macquarie University in Australië

Study abroad: 1 of 2 semesters aan Macquarie University in Australië
Wat dacht je van 1 of 2 semesters 3 of 4 vakken volgen op het gebied van International Business aan Macquarie in Sydney? Tijdens de lessen leer je kritisch denken en wordt theorie gecombineerd met praktijkvoorbeelden.
Lees meer

Study abroad: 1 of 2 quarters aan Green River College in Amerika

Study abroad: 1 of 2 quarters aan Green River College in Amerika
Sander studeerde 3 maanden aan Green River. Hij volgde er filosofie, radio production, psychologie en political science en werd daarna ingeloot voor de opleiding International Business aan de VU in Amsterdam.
Lees meer

Meld je nu aan

Ben jij geïnteresseerd en wil je een tussenjaar in het buitenland doen? Wacht dan niet tot half juli, maar meld je nu aan! Je kunt een study abroad programma gebruiken als back-up en vaak de aanmelding nog (kosteloos) annuleren als je wel wordt ingeloot voor je favoriete studie in Nederland. Neem snel contact op met onze studieadviseurs voor meer informatie of maak direct een gratis afspraak.

Meer informatie over een tussenjaar in het buitenland?
Neem contact op
Lees ook
Contact