Kan ik met een hbo-bachelor een wo-master in het buitenland doen?

Kan ik met een hbo-bachelor een wo-master in het buitenland doen?

Wil jij na het behalen van je hbo-bachelordiploma doorstuderen en een universitaire masteropleiding (wo-master) doen? Dan kun je in het buitenland vaak direct doorstromen, terwijl je in Nederland eerst een premaster (schakeljaar) moet doen. Bovendien zijn er in het buitenland veel mogelijkheden om een eenjarige master te volgen, zelfs direct na een hbo-bachelor. Je kunt dus in minder tijd een universitaire mastertitel behalen! Dat wil jij toch ook? Hieronder geven we aan waar je kansen liggen.

Waar kan ik direct starten met een universitaire master na het hbo?

Landen als Amerika, Australië, Canada, Engeland en Nieuw-Zeeland bieden veel mogelijkheden om direct (zonder premaster) na je hbo-bacheloropleiding een masteropleiding (graduate ofwel postgraduate degree) te doen. Dit komt mede doordat het hoger onderwijs in het buitenland verschilt van het Nederlandse hoger onderwijssysteem.

Vaak moet de studierichting van de master wel aansluiten op de gevolgde bachelor en vraagt de universiteit om een goed cijfergemiddelde. Er zijn echter ook uitzonderingen, zoals de career change masters. Hieronder belichten we enkele landen.

Australië en Nieuw-Zeeland
Studenten aan de University of Technology in Sydney, Australië
Aan de universiteiten in Australië en Nieuw-Zeeland wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten masters;

  • de Master by Coursework (coursework master) en
  • de Master by Research,

en als afgestudeerde hbo'er kun je rechtstreeks doorstromen naar een coursework master in Australië of Nieuw-Zeeland. Dit is een beroepsvoorbereidende opleiding die doorgaans geen verplichte onderzoeksvakken bevat, een tot twee jaar duurt en een uitstekende voorbereiding is op een carrière in het bedrijfsleven.

Engeland
Het studentenleven in het buitenland is top
In Engeland kun je na een hbo-bachelor zonder schakeljaar een master doen en zelfs binnen 12 maanden afronden. Het is wel hard werken, maar tel uit je (tijd)winst! Aan de Britse universiteiten is een scriptie vaak wel een verplicht onderdeel van de masterstudie.

Amerika en Canada
Ook in Amerika en Canada kun je met een hbo-diploma in de meeste gevallen een master doen. De mogelijkheden hangen hier echter wel af van de studierichting die je kiest. Deze moet vaak wel aansluiten op je vooropleiding en ook je cijfergemiddelde telt mee.

Geen hele master, maar wel een kwalificatie

Als je liever niet langer dan een half jaar of een jaar in het buitenland wilt studeren, kun je ook kiezen voor een (post)graduate* certificate of - diplomaprogramma. Dit zijn opleidingen op masterniveau van een half jaar tot een jaar die leiden tot een beroepskwalificatie, waarmee je prima de arbeidsmarkt op kunt of verder kunt studeren.
*Of het postgraduate of graduate heet, hangt af van het land waar je gaat studeren.

Zoek universiteiten in het buitenland

Hulp bij het kiezen van een master in het buitenland

Wil jij nog even blijven genieten van het heerlijke studentenleven, na je hbo-bachelor een universitaire master doen en snel afstuderen? Zie je het wel zitten om dit in een ander land te doen, waar

  • het in de winter lekker warm is,
  • je kunt surfen,
  • je nieuwe en internationale vrienden voor het leven leert kennen en
  • je je Engels kunt verbeteren?

Een master in het buitenland biedt je zoveel meer dan kennis. Het is een unieke ervaring waarbij je niet alleen iets van de wereld ziet, maar ook heel veel over jezelf leert en waarmee je jezelf kunt onderscheiden van anderen op de arbeidsmarkt.

De studieadviseurs van KILROY hebben dit zelf ook ervaren en helpen je graag met het vinden van de juiste opleiding. Neem contact op voor meer informatie of maak direct een gratis afspraak voor een studieadviesgesprek.

Neem contact op
Lees ook
Contact