Eindelijk je stage in Amerika bemachtigd! En dan?

Eindelijk je stage in Amerika bemachtigd! En dan?

Na maandenlange sollicitaties en interviews heb je dan eindelijk je stage in de VS bemachtigd. Het moeilijkste gedeelte lijkt voorbij, totdat je je gaat inlezen over het visum voor je stage. De Amerikaanse immigratiedienst staat bekend om zijn bureaucratische procedures, voor elke activiteit die je gaat doen in de VS heb je wel een ander soort visum nodig. Studenten die stage willen lopen, hebben een J-1 visum nodig. En dan vliegen de termen om je oren; DS-7002, DS-2019, DS-160, SEVIS fee, I94. Waar moet je beginnen?

Wil jij het fijne weten van alle procedures omtrent het J-1 visum voor Amerika en het benodigde DS-2019 formulier? We leggen het uit met de vijf meest voorkomende vragen!

Duurt het echt zo lang om een J-1 visum aan te vragen?

Ja, begin daarom op tijd met je DS-2019 aanvraag. Zelfs als alles goed gaat en iedereen er bovenop zit, duurt het minimaal 6-8 weken voordat je het J-1 visum in handen hebt. Als je begin september wilt beginnen met je stage en pas in augustus begint met de aanmeldingsprocedure, dan is de kans nihil dat je alles op tijd geregeld krijgt. Dit komt omdat overal wachttijden aan verbonden zitten – van de afspraak bij het Consulaat en het proces bij de sponsororganisatie tot het invullen van de documenten. Het is een behoorlijke papierwinkel en een enorm bureaucratisch proces.

Kun je ook zelf het DS-2019 document aanvragen?

Een DS-2019 formulier moet je officieel aanvragen bij een sponsororganisatie. Van de tientallen organisaties die er bestaan, schakelen de meeste van deze sponsororganisaties een 2de lokale partij in zoals KILROY. Dit om miscommunicatie te voorkomen en ervoor te zorgen dat alle documenten op de juiste manier worden ingevuld. Zo voorkomt de sponsororganisatie ook dat ze onnodig aanmeldingen afwijzen. Er bestaan sponsororganisaties die directe aanmeldingen accepteren. Wij maken het echter mee dat studenten in eerste instantie worden afgewezen door deze onafhankelijke sponsororganisaties en alsnog bij ons terecht komen. Zo krijgen ze dan uiteindelijk toch hun J-1 visum, maar gaat er wel veel tijd en geld verloren.

DS-2019 formulier voor je J-1 visum aanvragen via KILROY
Vraag nu aan

Waarom is het zo duur?

De aanmeldingsprocedure van het J-1 visum is veel ingewikkelder geworden sinds 9/11. The Department of State USA heeft ontzettend veel regels en voorwaarden aan o.a. het J-1 visum verbonden, waardoor het een moeilijke procedure is geworden. Er zijn kosten die niet vermeden kunnen worden, zoals de SEVIS fee van $180 en de afspraak bij het Consulaat van $160. Daarnaast eist iedere sponsororganisatie dat je een ziektekostenverzekering afsluit die volgens de Amerikaanse normen en waarden dekking biedt. Veel Nederlandse zorgverzekeraars doen dit niet, waardoor je al snel op minimaal $45 per maand komt voor een Amerikaanse zorgverzekering. En dan heb je ook nog de kosten voor het DS-2019 formulier.

Kan ik niet op een ESTA naar de VS?

Nee, een ESTA is namelijk een “travel authorization” en geeft je alleen de mogelijkheid om naar de VS te reizen en niet om er stage te lopen. Indien je toch beslist om op een ESTA stage te lopen en bijvoorbeeld gecontroleerd wordt bij de douane, dan is de kans erg groot dat je het land niet inkomt en weer op een vliegtuig terug naar Nederland wordt gezet. Daarnaast krijg je meteen een aantekening op je “record”, waardoor reizen naar de VS in de toekomst moeilijker wordt. Stel je liegt tegen de douane, komt de VS binnen en wordt alsnog gecontroleerd op je stageplek, dan zijn de consequenties aanzienlijk. Zorg er dus altijd voor dat je op het juiste visum naar Amerika gaat.

Wat is de meerwaarde van KILROY?

Onze studieadviseurs zullen je aanmelding altijd met prioriteit behandelen. Het is een grote papierwinkel en een langdurig proces, maar wij maken het je zo gemakkelijk mogelijk. Daarnaast spelen wij ook een actieve rol tijdens de aanmeldingsprocedure. Zo kijken we van tevoren of we je überhaupt verder kunnen helpen. We kunnen redelijk goed inschatten of jouw aanmelding goed- of afgekeurd wordt. Hierin zijn we ook altijd eerlijk, zodat je niet voor nare verassingen komt te staan. Als we de aanmelding in behandeling nemen, zitten wij ook dagelijks in het systeem waarmee we jouw aanmelding kunnen volgen en geven je updates indien nodig. Ook nemen we contact op met jouw stagebedrijf in Amerika. Zij moeten namelijk ook het e.e.a. aanleveren en wij zorgen ervoor dat het duidelijk is om welke informatie dit gaat. Ons uitgangspunt is dat jij zo goed mogelijk wordt geholpen en dat je z.s.m. in het vliegtuig richting Amerika zit met je visum in je paspoort.

Mocht je nog vragen hebben, aarzel niet en neem contact met ons op!

Meer informatie over het J-1 visum?
Lees het hier
Lees ook
Contact