Ervaringen van Eline tijdens haar stage in Amerika

Ervaringen van Eline tijdens haar stage in Amerika

Eline de Zeeuw uit Amsterdam is net weer terug uit de VS. Ze liep stage in Washington D.C. voor de NOS, heeft een heel erg mooie tijd gehad en mist het nu al. KILROY hielp haar met de aanvraag van het J-1 visum voor Amerika.

Nieuws uit Washington D.C.

Mijn naam is Eline de Zeeuw, ik ben 24 jaar oud en woon in Amsterdam. Ik heb van januari tot april stage gelopen bij de NOS in Washington D.C. Het was een onwerkelijke ervaring om te wonen in de hoofdstad van Amerika – waar al het belangrijke nieuws de afgelopen tijd leek plaats te vinden – en om samen te werken met journalisten die met hun ervaring behoren tot de crème de la crème van de journalistiek.

Bij Bureau Washington bedacht ik verhalen voor de dagelijkse nieuwsuitzendingen, produceerde ik onderwerpen voor de correspondenten en maakte ik mijn eigen radioreportages. Daarnaast mocht ik veel artikelen schrijven voor de website. Ik had al eerder in de Verenigde Staten gewoond – in 2013 heb ik in upstate New York gestudeerd en door het land gereisd – maar mijn stage bij de NOS gaf me de kans om veel interessante mensen te ontmoeten en verslag te doen van historische gebeurtenissen.

Zo deed ik verslag van de inauguratie van Donald Trump voor de Snapchat van NOS Nieuws en zag ik de volgende dag met eigen ogen de waanzinnige mensenmassa tijdens de Women’s March. Ook schreef ik een verhaal over een kapper uit Irak wiens familie niet naar Amerika kon komen vanwege het inreisverbod en mocht ik mee op reportagereis naar Atlanta voor speciale verkiezingen. Ik heb de afgelopen maanden mogen werken aan enkele van de meest belangrijke nieuwsgebeurtenissen in het land - erg bijzonder om mee te mogen maken.

Eline deed tijdens haar buitenlandstage verslag van de inauguratie van Donald Trump bij het Capitool

Opiaten-crisis

Het verhaal dat ik over de enorme opiaten- en heroïne crisis in de VS schreef, was voor mij een eyeopener.

Carin, moeder van vier kinderen, uit Maryland verwelkomde ons in haar huis en vertelde over de situatie waarin zij en haar familie terecht waren gekomen. Zowel haar man als haar zoon waren verslaafd geraakt aan pijnstillers en heroïne. Hoewel het nu redelijk goed met hen gaat, is het leed in de staat groot. Zo verloor Carin in een week tijd drie kennissen aan een overdosis heroïne.

Ik was erg onder de indruk van de manier waarop Carin haar verhaal vertelde. Terwijl ze aan haar keukentafel zat en zo open en eerlijk over haar problemen sprak, kon ik alleen maar hopen dat het opschrijven van haar verhaal op zijn minst bewustwording van het probleem zou opleveren.

Het artikel dat ik uiteindelijk schreef werd op de website van de NOS 'aanbevolen door de redactie’. Carin nam later nog contact met mij op en vertelde dat ze veel positieve reacties had ontvangen van mensen uit Nederland. Daar was ik best trots op en het was zeker een van de meest indrukwekkende momenten uit mijn stageperiode.

Eline liep stage bij de NOS in Washington DC, Amerika

De clichés zijn waar

Tot slot: de clichés zijn echt waar. Wonen in een ander land en mensen ontmoeten uit verschillende culturen en landen verbreedt je perspectieven.

Zo besef ik des te meer hoe bevoorrecht ik als Nederlandse eigenlijk ben. We hebben betaalbare gezondheidszorg in ons land, een sociaal zekerheidsstelsel om op terug te vallen en toegang tot betaalbaar en goed onderwijs.

Ik moet wel zeggen... de Nederlandse boterham met kaas heb ik ongelofelijk gemist (kom op Amerikanen, dat wat jullie kaas noemen is 'far from the real deal').

Eline met vrienden tijdens haar stage-in Amerika

Andersom kon ik ook bepaalde lessen mee naar huis nemen. Want hoewel de inkomensverschillen en sociale ongelijkheid in Amerika veel groter zijn, voelde ik daar een vibe van hoop en geloof die ik in Nederland soms mis. Iedere Amerikaan lijkt een plan en droom te hebben, zelfs wanneer hij of zij dakloos is.

Zo sprak ik bijvoorbeeld een dakloze man die mij verzekerde dat hij ooit weer een huis zou hebben en een koffiebar zou openen. En een Uber-chauffeur in D.C. is nooit zomaar alleen een Uber-chauffeur, het is een man of vrouw die geld probeert te verdienen om zijn of haar droom te bekostigen. Zo ontmoette ik een jongen die wilde studeren aan een prestigieuze universiteit maar het collegegeld niet kon betalen. Daarom reed hij ’s nachts. En een Ethiopische man wilde zijn familie naar de States halen, dus maakte hij extra ritten in het weekend naast zijn reguliere baan als advocaat.

Al deze ontmoetingen inspireren mij om mijn eigen dromen te volgen en er hard voor te werken om deze te bereiken. Please go chase yours!

Eline: Go chase your dreams!

Stagelopen in Amerika en J-1 visum aanvragen
Lees ook
Contact