Hoe kan ik mijn studie in het buitenland betalen?

Hoe kan ik mijn studie in het buitenland betalen?

Stel: Je wilt een semester studeren in Sydney, een bacheloropleiding doen in Engeland of een masterstudie in Californië. Dan rijst al snel de volgende vraag; Hoe ga ik dat betalen en kan ik een bijbaan nemen?

Hieronder vatten we kort samen welke financieringsvormen er zijn om jouw studie in het buitenland te betalen en in welke landen het mogelijk is om naast je studie te werken.

Nederlandse studiefinanciering meenemen naar het buitenland

Om je studie in het buitenland te financieren kun je in de meeste gevallen de Nederlandse studiefinanciering meenemen. Dit heet Studiefinanciering Buitenland.

Studiebeurzen en fondsen voor je studie in het buitenland

Indien je niet in aanmerking komt voor de Studiefinanciering Buitenland of als deze toelage niet voldoende is, zijn er ook nog andere manieren om je studie te financieren zoals; studiebeurzen en fondsen vanuit Nederland of beurzen van de buitenlandse universiteiten.

Werken tijdens je studie in het buitenland

In veel landen is het mogelijk om een bijbaan te nemen naast je studie. Hiermee verdien je niet alleen extra geld voor je studie en verblijf, je leert ook de taal en cultuur van je studiebestemming beter kennen. Bovendien staat deze internationale werkervaring supergoed op je cv!

In welke landen is een bijbaan toegestaan tijdens je studie? Je leest het hieronder. We hebben alleen de landen opgenoemd waar KILROY partneruniversiteiten heeft.

Hulp nodig voor je studie in het buitenland?
Maak gratis een afspraak

Studeren in het buitenland - KILROY helpt je

Bijbanen in Amerika

Als internationale student mag je vanwege de strenge immigratieregels in de VS het eerste jaar van je studie niet buiten de campus (off-campus) werken. Na het eerste jaar staan de U.S. Citizenship & Immigration Services (USCIS) het onder bepaalde voorwaarden toe. Op de campus (on-campus) werken mag wel. Dit kan bijvoorbeeld in het campuscafé of in de universiteitsbibliotheek. Je mag dan maximaal 20 uur per week werken naast je studie en in de vakanties fulltime. Lees hier meer over de regels voor bijbanen in de Verenigde Staten.

Bijbanen in Australië

Je hebt als student in Australië met een studentenvisum automatisch toestemming om naast je studie te werken, zowel on- als off-campus. Dit kan vanaf het moment dat je begint met studeren. Je mag maximaal 40 uur per 2 weken werken tijdens de collegeweken en fulltime in de vakanties. Dit kan bijvoorbeeld in een café of restaurant, in de plaatselijke bioscoop of op kantoor. Lees hier meer over studeren en werken in Australië.

Bijbanen in Canada

In Canada mag je als internationale student in principe 20 uur per week naast je studie on-campus werken en 40 uur tijdens de vakanties. Er zijn veel onderwijsinstellingen die afspraken gemaakt hebben met de provinciale overheden dat internationale studenten ook off-campus mogen werken. Na 6 maanden fulltime studie kun je een werkvergunning aanvragen en ook hierbij geldt dat je gedurende het schooljaar 20 uur per week en tijdens de vakanties 40 uur per week mag werken. Niet alle opleidingen komen hiervoor in aanmerking. Je moet staan ingeschreven voor een studie die leidt tot een diploma. Study abroad-studenten mogen niet buiten de campus werken. Bovendien behoor je fulltime te studeren en worden er eisen gesteld aan je studieresultaten. Lees hier meer over on-campus werk in Canada en off-campus werk in Canada.

Bijbanen in China

Internationale studenten met een studentenvisum mogen tijdens hun studie in China niet werken. Alleen onder bepaalde voorwaarden worden sommige parttimebanen of stages goedgekeurd en sinds 2016 zijn er beperkte mogelijkheden in bepaalde districten in Beijing. Vraag bij het international office van jouw buitenlandse universiteit wat wel en niet mogelijk is en welke inkomsten je hieruit kunt halen. 

Bijbanen in Engeland

In Engeland mag je als Nederlandse student zowel on- als off-campus fulltime werken en heb je geen werkvergunning nodig. Wel moet je een National Insurance Number (soort Burger Service Nummer) aanvragen voor onder andere de belastingen. Neem voor meer informatie hierover contact op met het international office van de universiteit waar je gaat studeren.

Bijbanen in Japan

In principe mag je in Japan tijdens je studie 28 uur per week werken met een studentenvisum en 40 uur per week in de vakanties. Je kunt zowel on- als off-campus een bijbaan zoeken, bijvoorbeeld in een hotel of cafetaria. Informeer altijd even naar up-to-date informatie hierover bij onze studieadviseurs , de Japanse immigratiedienst of het bureau buitenland van de Japanse universiteit.

Bijbanen in Nieuw-Zeeland

Als je een studentenvisum hebt en minimaal 2 jaar fulltime in Nieuw-Zeeland studeert, mag maximaal 20 uur per week on- en off-campus werken tijdens je studie. Tijdens de vakanties mag je fulltime werken als je minimaal 12 maanden fulltime in Nieuw-Zeeland studeert. Lees hier meer over alle regels en voorwaarden voor studeren en werken in Nieuw-Zeeland.

Houd er wel rekening mee dat studeren in een ander land veel tijd en energie kost, dus zorg ervoor dat je vooral tijdens het eerste semester alle tijd voor je studie vrijhoudt. Vooral in landen als Japan en China waar je tijdens een fulltime studie vaak ook nog de lokale taal moet leren, houd je weinig tijd en energie over voor een bijbaan.

Bijbanen tijdens je studie in het buitenland - KILROY informeert je

Andere financieringsvormen

Indien je niet in aanmerking komt voor de Studiefinanciering Buitenland, een studiebeurs en/of bijbaan of wanneer de inkomsten daarvan niet genoeg zijn, kun je nog andere financieringsvormen zoals crowdfunding of geld lenen overwegen. 

Meer informatie en advies

Wil je meer informatie en advies over studeren in het buitenland, de financiering van je studie, studiebeurzen en bijbanen in bovengenoemde landen? De studieadviseurs van KILROY helpen je graag. Wij werken samen met ruim 55 universiteiten wereldwijd en helpen jaarlijks honderden studenten met hun studie of stage in het buitenland.

Hulp nodig voor je studie in het buitenland?
Neem contact op
Lees ook
Contact