Werken naast je studie

Werken naast je studie in het buitenland - KILROY
Om je studie in het buitenland te financieren kun je in de meeste gevallen de Nederlandse studiefinanciering meenemen. Indien je hiervoor niet in aanmerking komt of dit niet voldoende is, zijn er ook nog andere manieren om je studie te betalen. Zoals studiebeurzen of werken naast je studie in het buitenland.

Werken tijdens je studie in het buitenland

Een manier om je studie in het buitenland te financieren is het nemen van een bijbaan op je studiebestemming. Hiermee financier je niet alleen een deel van je studie, je leert ook de lokale taal en cultuur beter kennen en de internationale werkervaring staat goed op je cv!

Helaas is het niet in alle landen mogelijk of toegestaan om tijdens je studie te werken. Hieronder vind je per land informatie over de regels rondom werk en studie.

Bijbanen in Amerika

Als internationale student mag je vanwege de strenge immigratieregels in de VS het eerste jaar van je studie niet buiten de campus (off-campus) werken. Na het eerste jaar staan de U.S. Citizenship & Immigration Services (USCIS) het onder bepaalde voorwaarden toe. Op de campus (on-campus) werken mag wel. Je mag dan maximaal 20 uur per week werken naast je studie en in de vakanties fulltime. Lees hier meer over de regels voor bijbanen in de Verenigde Staten.

Bijbanen in Australië

Je hebt als student in Australië met een studentenvisum automatisch toestemming om naast je studie te werken, zowel on- als off-campus. Dit kan vanaf het moment dat je begint met studeren. Je mag maximaal 40 uur per 2 weken werken tijdens de collegeweken en fulltime in de vakanties. Lees hier meer over studeren en werken in Australië.

Bijbanen in Canada

In Canada mag je als internationale student in principe 20 uur per week naast je studie on-campus werken en 40 uur tijdens de vakanties. Er zijn veel onderwijsinstellingen die afspraken gemaakt hebben met de provinciale overheden dat internationale studenten ook off-campus mogen werken. Na 6 maanden fulltime studie kun je een werkvergunning aanvragen en ook hierbij geldt dat je gedurende het schooljaar 20 uur per week en tijdens de vakanties 40 uur per week mag werken. Niet alle opleidingen komen hiervoor in aanmerking. Je moet staan ingeschreven voor een studie die leidt tot een diploma. Study abroad-studenten mogen niet buiten de campus werken. Bovendien behoor je fulltime te studeren en worden er eisen gesteld aan je studieresultaten. Lees hier meer over on-campus werk in Canada en off-campus werk in Canada.

Bijbanen in China

Internationale studenten met een studentenvisum mogen tijdens hun studie in China niet werken. Alleen onder bepaalde voorwaarden worden sommige parttimebanen of stages goedgekeurd en sinds 2016 zijn er beperkte mogelijkheden in bepaalde districten in Beijing. Vraag bij het international office van jouw buitenlandse universiteit wat wel en niet mogelijk is en welke inkomsten je hieruit kunt halen. 

Bijbanen in Engeland

In Engeland mag je als Nederlandse student zowel on- als off-campus fulltime werken en heb je geen werkvergunning nodig. Wel moet je een National Insurance Number (soort Burger Service Nummer) aanvragen voor onder andere de belastingen. Neem voor meer informatie hierover contact op met het international office van de universiteit waar je gaat studeren.

Bijbanen in Japan

In principe mag je in Japan tijdens je studie 28 uur per week werken met een studentenvisum en 40 uur per week in de vakanties. Je kunt zowel on- als off-campus een bijbaan zoeken. Informeer altijd even naar up-to-date informatie hierover bij onze studieadviseurs , de Japanse immigratiedienst of het bureau buitenland van de Japanse universiteit.

Bijbanen in Nieuw-Zeeland

Als je een studentenvisum hebt en minimaal 2 jaar fulltime in Nieuw-Zeeland studeert, mag maximaal 20 uur per week on- en off-campus werken tijdens je studie. Tijdens de vakanties mag je fulltime werken als je minimaal 12 maanden fulltime in Nieuw-Zeeland studeert. Lees hier meer over alle regels en voorwaarden voor studeren en werken in Nieuw-Zeeland.

Wil jij studeren in het buitenland?
Maak gratis een afspraak
Contact