Kosten studie buitenland

Een overzicht van de kosten wanneer je een studie in het buitenland wilt doen.
Studeren in het buitenland brengt natuurlijk kosten met zich mee. Hieronder geven we je een indicatie van de kosten waarmee je rekening moet houden voor een studie in het buitenland. De kosten variëren per land, stad, universiteit en opleiding.

Collegegeld

Als internationale student ben je doorgaans meer collegegeld kwijt dan wanneer je in Nederland studeert. In Nederland financiert de overheid namelijk een deel van de kosten, terwijl je in het buitenland het volledige collegegeld moet betalen. Het exacte bedrag dat je in het buitenland aan collegegeld moet betalen is afhankelijk van de gekozen opleiding en onderwijsinstelling en start vanaf € 4.000 per jaar. Kijk voor de exacte bedragen op de pagina's van de universiteiten op deze website of neem contact op met onze studieadviseurs.

Een meevaller is dat je in de meeste gevallen je studiefinanciering mag behouden als je in het buitenland gaat studeren. Zo komt studeren in het buitenland wellicht wat meer binnen jouw bereik te liggen. Kijk voor meer informatie over studiefinanciering in het buitenland en andere vormen om je studie te bekostigen op onze pagina Studiefinanciering Buitenland.

Huisvesting en levensonderhoud

Naast collegegeld ben je natuurlijk ook geld kwijt aan huisvesting en levensonderhoud. De kosten hiervoor verschillen per land, per regio en ja...aan je eigen levenswijze! In een grote stad ben je over het algemeen meer geld kwijt aan accommodatie en levensonderhoud dan in een kleine stad. Wil je in het centrum wonen dan ben je vanzelfsprekend meer geld kwijt aan huur dan in een buitenwijk.

Een bedrag van € 750 - € 1200 per maand is meestal wel toereikend. Dit bedrag is inclusief huisvesting, eten, gas, water, licht, kleding, uitgaan en telefoonkosten. Voor een half jaar studie kun je rekenen op vijf maanden kamer/woninghuur, tien maanden als je een jaar gaat studeren. Wegens vakanties e.d. is de onderwijsperiode namelijk niet exact zes, dan wel twaalf maanden.

Verzekering

In sommige gevallen ben je verplicht om je via de universiteit te verzekeren voor ziektekosten. Maar ook als dit niet het geval is, heb je een goede ziektekostenverzekering nodig als je in het buitenland gaat studeren. Verder heb je een goede verzekering nodig die je bagage, wettelijke aansprakelijkheid en reis verzekeren. Een voorbeeld van een goede aanvullende buitenlandverzekering is de Special ISIS Extra verzekering. Deze verzekering biedt een volledige aanvulling op je basiszorgverzekering en kun je via ons afsluiten.

Visum en reiskosten

Het aanvragen en verwerken van je studentenvisum kost ook geld, evenals de reis (vliegticket) naar je bestemming. Uiteraard verschillen de kosten hiervoor ook per bestemming. 

Informatie van medestudenten

Een goede manier om een idee te krijgen van de kosten is door te informeren bij onze studieadviseurs en bij studenten die al studeren of gestudeerd hebben aan de universiteit van je keuze. KILROY brengt je graag in contact met studenten van de universiteit waar jij naar toe gaat.

Wil jij studeren in het buitenland?
Maak gratis een afspraak
Contact