Huisvesting in het buitenland

Huisvesting tijdens je studie in het buitenland
Als je studie geregeld is, ga je nadenken over waar je wilt gaan wonen. Wil je zelfstandig wonen of liever iets delen met anderen? We hebben de verschillende mogelijkheden hieronder voor je op een rij gezet. Wij kunnen samen met de onderwijsinstelling van je keuze huisvesting op de campus of een in een gastgezin voor je regelen. Over de andere mogelijkheden adviseren je graag.

On-campus - leven met andere studenten

Huisvesting op de campus is erg handig aangezien je altijd dichtbij faciliteiten (zoals de bibliotheek en computers), studiegenoten en vrienden bent. Je kunt gebruik maken van een gezamenlijke keuken en wasmachine, en soms zijn maaltijden inbegrepen. De campussen zijn in de meeste gevallen permanent beveiligd. De verblijven liggen doorgaans dicht bij het openbaar vervoer en winkelvoorzieningen. Je studentenverblijf bestaat meestal uit een kamer met een bed, bureau en kast; een gezamenlijke woonkamer met televisie en keuken, gezamenlijke badkamer, wasfaciliteiten en toegang tot publieke telefoons.

Woonruimte huren - je eigen regels

Deze manier van wonen, biedt je de meeste vrijheid. Je kunt een heel huis voor jezelf huren, maar een kamer in een studentenhuis is de meest gekozen optie. Een woning delen heeft het voordeel dat je de kosten deelt (huur, gas, water, licht) en het is goed voor je sociale leven! Sommige huurwoningen of kamers zijn deels gemeubileerd. Als dat niet het geval is, zal je nog wat geld moeten uitgeven aan meubilair. Je kunt relatief goedkoop meubilair vinden bij tweedehandswinkels of overnemen van internationale studenten die weggaan (kijk op de prikborden van de universiteit!).

Gastgezin - verblijf bij een familie

Wonen bij een gastgezin (homestay) is dé manier om veel te leren over de levensstijl en cultuur van een land en om mensen te ontmoeten buiten je studie. In de meeste gevallen eet je samen met het gezin, beschik je over een eigen kamer, bureau, kast en de mogelijkheid om te wassen. De afspraken over maaltijden en schoonmaken verschillen per gezin. Bij een gastgezin moet je wel bereid zijn je aan de familieregels te houden! Uiteraard willen deze gezinnen ook meer leren van de buitenlandse studenten die bij hen verblijven.

NB: Studenten jonger dan 18 jaar zijn vaak verplicht tot een verblijf bij een gastgezin.

Hostels en guest houses - tijdelijke accommodatie

Een hostel is vooral geschikt voor een kort verblijf, bij voorkeur tot je eigen huisvesting hebt gevonden. Je slaapt meestal met vier of meer mensen op een kamer. Je deelt hierbij de badkamer en keuken. Vaak is er ook een gemeenschappelijke ruimte waar je tv kunt kijken. Wil je een tijdje verblijven in een leuk hostel? Ook hier kan KILROY je bij helpen.

Wanneer moet ik huisvesting gaan regelen?

Het beste is om zodra je bent toegelaten aan een opleiding te starten met het regelen van huisvesting. Woonruimte op de campus kun je al regelen bij je inschrijving. Huurprijzen variëren per land en staat, je kunt het beste lokale informatie gebruiken als richtlijn. De lokale krant in je stad van bestemming is een goede bron van informatie over huisvesting. Regionale steden en plattelandssteden zijn goedkoper om in te leven dan grote hoofdsteden. En overal geldt, hoe dichter bij het centrum je woont, hoe hoger de huur

Contact