Queensland University of Technology

Studie buitenland ervaringen van Aleksander en andere studenten in Australië

Ervaringen van studenten aan Queensland University of Technology

Wil je weten hoe andere studenten hun studie in het buitenland hebben ervaren? Hieronder vertellen studenten over hun ervaringen aan Queensland University of Technology (QUT) in Brisbane, Australië.

Ervaring van Aliina
Ervaring van Laura

Aleksander

Universiteit: Queensland University of Technology
Opleiding: Master in Engineering

Australië, het meest exotische land waar je aan kunt denken

Ik heb voor een studie in Australië gekozen omdat dit het meest exotische land is waar je aan kunt denken. Ook het is een Engelstalig land wat communiceren en studeren eenvoudiger maakt. Australië is een prachtig land en ik ben verrast door de ruige natuur en wildlife.

Australië is een prachtig land met ruige natuur en wildlife

Brisbane is een fantastische stad om in te wonen en er is altijd en overal wel iets te doen. QUT was mijn eerste keuze omdat deze universiteit veel aandacht besteedt aan het leren van praktische vaardigheden. Dat is wat ik belangrijk vind en wat werkgevers zoeken.

De campus bevindt zich op een geweldige locatie en heeft uitstekende faciliteiten. Ik breng veel tijd door in de computerlabs en doe veel onderzoek in de bibliotheek, dus dan is het prettig om de beste middelen tot je beschikking te hebben.

Brisbane is een fantastische stad om in te wonen

Het leven als student in het buitenland ervaren

Het beste van studeren aan QUT vind ik de sfeer op de campus, om het leven als student in een ander land te ervaren aan een topuniversiteit met duizenden studenten en enkele van de beste docenten ter wereld.

De universiteit doet zijn best om iedere student te zien en heeft iedereen iets te bieden. Er zijn zoveel introductieprogramma's, sociale activiteiten, vrijwilligersbaantjes en ondersteuningsprogramma's om aan deel te nemen dat je heel snel nieuwe vrienden maakt!

Tips voor studenten die naar het buitenland willen

Maak je dromen waar! Pak je koffer en ga de wereld ontdekken, omdat je hiervoor later misschien niet meer de kans krijgt. Tijdens mijn bachelor ben ik niet in het buitenland gaan studeren en daar heb ik spijt van. Gelukkig kreeg ik de kans om mijn masteropleiding aan QUT te doen en dat zou ik iedereen aanraden!

Meer informatie over QUT?
Neem contact op

Laura Hesse

Universiteit: Queensland University of Technology
Opleiding: Study abroad programma

Laura doet de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) en ging zowel voor haar stage als voor haar minor naar het buitenland. Ze vertrok naar Australië waar ze in Sydney stage liep en vervolgens in Brisbane een semester studeerde als study abroad-student. Hieronder vertelt ze over haar studietijd in Brisbane.

Laura Down Under

Minor in Brisbane

Na een half jaar stage lopen in Sydney voor mijn studie SPH ben ik in Brisbane mijn minor gaan volgen aan Queensland University of Technology. De naam van de universiteit is een beetje verwarrend, omdat je zou denken dat het een universiteit is die veelal gericht is op techniek. Dat is ook zo, maar niet inhoudelijk gezien. De universiteit probeert vooruitstrevend te zijn in het gebruiken van technologie in de colleges, maar de opleidingen die worden gegeven zijn erg divers. QUT heeft twee campussen:

  • Gardens Point, midden in de stad naast de Botanical Gardens, en
  • Kelvin Grove, ietsjes buiten de stad.

Botanical Gardens, het uitzicht dat je hebt vanaf de Gardens Point Campus
Vanaf de QUT Gardens Point campus kijk je uit op de Botanical Gardens

Zelf je vakken kiezen

Wanneer je een minor besluit te doen op een universiteit hier kan je niet gewoon één compleet vakkenpakket kiezen, je stelt het zelf samen. Persoonlijk vond ik dit erg leuk omdat ik hierdoor precies de vakken kon kiezen waarvan ik dacht dat ze interessant waren. Ik heb twee social work vakken gekozen, één psychologie vak en één justice vak:

  • Domestic Violence
  • Social Work and Mental Health
  • Human Sexuality
  • Families and Relationships

Twee vakken werden op de Kelvin Grove campus gegeven en twee op Gardens Point. Dit was geen probleem voor mij omdat er een gratis shuttlebus is tussen de twee campussen en ik het eigenlijk wel leuk vond dat ik hierdoor beide campussen kon ervaren.

Hoorcolleges en tutorials

De structuur en de manier van lesgeven vond ik op bepaalde vlakken wel wat verschillen van dat in Nederland: Ieder vak heeft één hoorcollege en één tutorial per week. De hoorcolleges zijn letterlijk een anderhalf uur lange stroom van informatie en de tutorials zijn om de theorie meer toe te passen, met bijvoorbeeld kleine groepsoefeningen. Hierdoor is het erg gestructureerd en vond ik het persoonlijk meer individueel dan in Nederland. In Nederland volg je echt hetzelfde programma gedurende de dag samen met je klasgenoten, hier volgen veel mensen hun eigen programma. Wel gaf dit je ook veel vrijheid en kon je het helemaal zelf inrichten zoals jij wilde. En wanneer je een hoorcollege mist, is alles op internet terug te luisteren.

Goede ondersteuning en faciliteiten

Ook vond ik het erg opvallend hoe behulpzaam ze hier zijn en hoe veel faciliteiten ze hebben om hulp te bieden aan studenten. Je betaalt hier meer collegegeld maar je ziet wel dat ze je er iets voor teruggeven. Zo kan je afspraken maken met mensen van de bibliotheek ter ondersteuning van het schrijven van je verslagen, het toepassen van de juiste referentiestijl en het geven van feedback op wat je hebt geschreven. Zo heb ik een keer een afspraak gemaakt met een Language Educator die onwijs goede feedback heeft gegeven op een betoog dat ik had geschreven. Zoiets heb ik in Nederland nog nooit ervaren. Ook zijn veel van de vakken die ik heb gevolgd vrij specifiek en waren ze echt mind opening voor mij, iets waarvan ik het idee heb dat de specificiteit en diepgang nog weleens mist in mij opleiding in Nederland.

Veel feesten, leuke activiteiten en nieuwe vrienden

Al met al heb ik een geweldige tijd gehad op QUT in Brisbane. De universiteit geeft je ontzettend veel vrijheid en de lessen zijn erg leerzaam. Brisbane is een hele leefbare stad en er is een grote internationale gemeenschap op de universiteiten hier wat zorgt voor veel feesten, veel leuke activiteiten en het erg makkelijk maken van vrienden! Een ervaring om nooit meer te vergeten!

Foto's van Laura in Brisbane, Australië

Meer informatie over QUT?
Neem contact op

Aliina Neep

Universiteit: Queensland University of Technology
Opleiding: Study Abroad semester

Aliina heeft een bacheloropleiding gedaan aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en ging vervolgens een semester studeren aan Queensland University of Technology (QUT) in Brisbane, Australië.

Aliina Neep met vrienden op het strand van Noosa National Park in Australië
Aliina & friends op het strand van Noosa National Park

QUT

Na het behalen van mijn diploma voor de bachelorstudie Media, Informatie en Communicatie aan de HvA, vond ik dat ik nog niet genoeg kennis had om direct een baan te zoeken en aan de slag te gaan. Ik wilde me het liefst specialiseren, maar wilde niet aan een master beginnen. Ik kon geen ‘korte’ opleidingen vinden en de enige optie was een LOI, maar ook dat sloot niet aan op wat ik wilde doen. Na wat online onderzoek kwam ik uit bij KILROY en zag dat je een semester abroad kon studeren en daarbij zelf vakken kon kiezen.

Vanwege familie en mijn liefde voor Australië, kwam ik al snel bij Brisbane uit. In Brisbane zijn drie universiteiten; QUT, UQ en Griffith. Ik besloot voor de eerste te kiezen. QUT heeft twee campussen, waarvan één midden in de stad aangrenzend aan de Botanical Gardens. Beide campussen zijn enorm groot en hebben heel veel faciliteiten, zoals cafés, een kroeg (erg gezellig op donderdag), fitnessruimte, zwembad, supermarkten etc. De kwaliteit van het onderwijs is enorm goed en de docenten die ik heb gehad zijn ‘industry professionals’ en komen altijd met de leukste anekdotes en ervaringen. Mocht het nodig zijn dan kun je ondersteuning krijgen in de Engelse taal, want over het algemeen word je er niet ‘soepeler’ op beoordeeld.

QUT campus QUT campus
Campus van Queensland University of Technology

Het QUT-EB (Exchange Buddies) kun je zien als een soort studentenvereniging voor internationale studenten. Om de twee weken organiseren ze een borrel die altijd erg gezellig is. Er zijn veel internationale studenten, maar je zult ook veel native Aussies op campus zien rondlopen.

Brisbane

Brisbane, Australië
Brisbane, Australië

Brisbane is een supertoffe stad. Na drie maanden hier ontdek ik nog steeds iedere week nieuwe dingen om te doen. Daarnaast zijn er ieder weekend wel feestjes, markten en festivals in de stad. Op een hete dag kun je zwemmen in South Bank; een aangelegd strand midden in de stad. Verder zijn West End (à la De Pijp in Amsterdam) en The Valley geweldig voor restaurantjes en uitgaan.

South Bank in Brisbane, Australië
South Bank

Vanaf Brisbane kan je ook makkelijk de oostkust van Australië ontdekken. Binnenlandse vluchten naar Melbourne en Sydney zijn voor Australische begrippen relatief goedkoop (denk aan ongeveer 100-150€ retour). Verder kun je gemakkelijk een auto huren en richting Noosa (Sunshine Coast, naar het noorden) en Byron Bay (Gold Coast, richting het zuiden) rijden. Beide zeker de moeite waard voor een weekend weg.

Surfen in Noosa National Park
Surfen in Noosa National Park

Straya

‘Aussies’ zijn ontzettend sociaal, dus vrienden maken gaat supermakkelijk. Verder is het weer natuurlijk geweldig. In de zomermaanden wordt het behoorlijk heet (33-40 graden), maar in de winter is het overdag nog steeds 25 graden.

Backpackers zeggen vaak dat Australië een duur land is (ja; als je het vergelijkt met Azië), maar je kunt het zo goedkoop of duur maken als je wilt. Er zijn genoeg dingen te doen ‘on a budget’ en ook reizen kan goedkoop zijn als je het goed aanpakt. Verwacht geen alcoholist te worden; alcohol is enorm duur in Australië. Een gemiddeld glas wijn in restaurants kost rond de 7-10$ en een degelijke fles wijn van een bottle shop rond de 10-20$, tenzij je voor de goedkope studentenwijn Goon gaat (2L voor 5$ yes!).

‘Straya’ is geweldig en als het zomaar zou kunnen, zou ik voor nog een semester (of volledige master) willen blijven!

Meer informatie over Queensland University of Technology?
Neem contact op
Contact