Fudan University

Maxime tijdens haar studie aan Fudan University in Shanghai, China

Ervaringen van studenten aan Fudan University

Wil jij weten hoe andere studenten hun studie in het buitenland ervaren hebben? Hieronder vertelt de Nederlandse studente Maxime over haar ervaring aan Fudan University in China.

Maxime Fakkeldij

Universiteit: Fudan University in China
Opleiding: Study abroad semester 

Maxime heeft aan Fudan University in Shanghai international business vakken gevolgd als onderdeel van haar pre-master programma in Nederland en vertelt over haar studie ervaringen in het buitenland.

China heeft een streng visumbeleid en het wordt nog moelijker als je naast je studie ook nog wilt reizen. KILROY heeft me heel goed geholpen met een heleboel informatie en tips over de praktische kant van studeren in het buitenland, zoals: het vinden van woonruimte en dingen die je moet regelen voor vertrek en na aankomst.

Studentenleven in Shanghai

Toen ik in Shanghai studeerde, woonde ik in het Tohee International Student Village vlakbij de Fudan campus. Ik raad zeker aan om hier te gaan wonen, het is de beste manier om vrienden te maken en je bent er nooit alleen. Vlak naast Tohee vind je een heleboel restaurants, take-aways en supermarkten met heerlijk eten, dus zelf koken was niet nodig. Eten in China is echt goedkoop!

Ik volgde business / marketing vakken en twee dagen per week liep ik stage bij Shokay, een modemerk. De stad is groot, maar toch gezellig en ik voelde me overal welkom. Chinese mensen houden van buitenlanders en zijn altijd bereid je te helpen. Uitgaan in Shanghai is echt geweldig! Via promoters kom je gratis in de beste en mooiste clubs.

De universiteit biedt veel sportmogelijkheden. Er zijn meerdere fitnesscentra, een jongen die ik kende had zich aangesloten bij een rugbyteam, een ander bij een roeivereniging en een paar meisjes volgden yogalessen. Ik had me aangesloten bij een hardloopgroep met enkele andere internationale studenten van Tohee en wij renden ’s avonds rond de Fudan campus (waar ook een atletiekbaan ligt). Wees niet bang om alleen te gaan, iedereen doet dit alleen. Iedereen wil zo snel mogelijk vrienden maken en iedereen is erg open minded.

Maxime-in de bibliotheek van Fudan University in Shanghai, China

Fudan University

Fudan is een van de grootste universiteiten die ik ooit heb gezien. Je hebt echt een fiets nodig op de campus, maar de sfeer is heel fijn. Sommige gebouwen zijn heel mooi (een van de gebouwen is het grootste universiteitsgebouw in China) en enkele gebouwen zijn wat ouder. Op de campus zijn een heleboel winkels, deze zijn internationaal en de borden zijn in het Engels.

Voordelen studeren buitenland

Het grootste voordeel van studeren in het buitenland vind ik de levenservaring die je opdoet. Eenmaal in het buitenland, realiseer je je hoe klein je wereld / leven thuis is. Het opent werkelijk je ogen; er is zoveel meer in het leven dan je dacht. Je doet heel veel zelfkennis op en ontdekt wat je allemaal kan (‘op eigen houtje’ overleven in een stad van 24 miljoen mensen, dat is meer dan de bevolking van heel Nederland bij elkaar!). En nog beter; je leert heel veel nieuwe mensen kennen en maakt nieuwe, internationale vrienden. Cultuur of achtergrond doen er niet meer toe, eenmaal ver weg in een ander land ben je opeens elkaars beste vrienden (en nog steeds!).

Tijdens mijn semester in China, ben ik ook naar Tokyo gegaan. Ik heb daar een museum bezocht en een van de kunstenaars noemde zijn werk ‘in between going and staying’. En dat was precies zoals ik me op dat moment voelde. Ik kon naar huis gaan, naar mijn vrienden en familie die op mijn thuiskomst wachtten, maar ik kon ook bij mijn nieuwe vrienden blijven in de meest geweldige stad waar ik ooit was geweest. Ik voelde me bevoorrecht, want ik had het beste van beide werelden.

Wat zou je willen zeggen tegen anderen die in het buitenland willen studeren?

Doe het alsjeblieft! Twijfel niet en wees niet bang om risico’s te nemen, want het is het allemaal waard! Voor mij was dit de beste tijd van mijn leven en als iemand mij morgen een ticket naar Shanghai zou aanbieden, zou ik onmiddellijk teruggaan.

Meer informatie over Fudan University?
Neem contact op
Contact