Coventry University

Rob Steenks (links) tijdens een presentatie met internationale studenten op de campus van Coventry University

Ervaringen van studenten aan Coventry University

Wil je weten hoe andere studenten hun studie in het buitenland ervaren? Hieronder vertellen de Nederlandse studenten Rob en Martine je alles over hun ervaringen aan Coventry University in Engeland.

Ervaring van Martine

Rob Steenks

Universiteit: Coventry University London Campus
Opleiding: Master in Global Business

Rob is in maart 2016 begonnen met een masterstudie aan de campus van Coventry University in de Britse hoofdstad Londen. Hieronder vertelt hij over de stad, de universiteit en de opleiding en over de aanmeldingsprocedure voor zijn studie in Engeland.

Wonen in London

Het is altijd al een droom voor mij geweest om te studeren in het buitenland. Sinds begin maart woon en studeer ik in het hartje van Londen, Groot-Brittannië. Londen is een prachtige stad met veel historie, diversiteit in culturen, sportclubs, winkels en theaters. In deze stad is er altijd wel wat te doen. Westmister is natuurlijk een prachtige plek om uren rond te lopen. Om 11 uur start iedere dag de wisseling van The Guard. Iets wat altijd populair is onder de toeristen. Zelf ben ik heel erg fan van Borough Market, Hyde Park en Leicester Square. Vooral in het weekend vind ik daar mijn ontspanning met andere medestudenten. Ook het bezoeken van een voetbalwedstrijd, cricket of rugby is mogelijk. Een unieke ervaring waar je midden tussen de Londenaren zit. Maar het bezoeken van een theater is ook mogelijk. Bij Leicester Square kun je relatief goedkope tickets kopen voor bijvoorbeeld The Lion King.

Als je de echte Londense cultuur wilt leren kennen, dan moet je in de pubs zijn. Elke dag zitten deze vol met Londenaren die na werk een afzakkertje willen nemen. Praat met ze mee over voetbal, de Brexit of een ander hot topic. Als je uit wilt gaan in London, ga dan naar Leicester Square. Hier bevinden de discotheken. De gemiddelde discotheek sluit om 03:00. Je kunt van alles doen in Londen en ik zou hier nog uren over kunnen schrijven, maar deze stad moet je zelf beleven, ontdekken en er in verdwalen!

Zelf woon ik in Oost London, een gedeelte dat de laatste jaren steeds populairder is geworden. Ik woon op 15 minuten lopen van de universiteit en dus hartje Londen. Door de grote diversiteit in culturen is er altijd wat te doen in dit gedeelte van de stad. Er zijn leuke markten, zoals Spitalfields Market (vlakbij universiteit) en Brick Lane. Oost London is nu vooral populair onder kunstenaars, musici en andere creatieve gemeenschappen en is bekend door de geschiedenis van de Tower Hill, Tower Bridge, Jack de Ripper en het gebied waar de Liberty Bell werd gemaakt. Het grote nadeel van Londen, en van heel Groot-Brittannië, is dat het ontzettend duur is. Ik adviseer iedere toekomstige student om een financieel plan te maken. Een gemiddeld biertje (pint) kost bijvoorbeeld 5 pond, wat omgerekend 6,5 euro is. Ook een huis vinden is lastig. Vertrek vroeg naar London om een geschikte flat te vinden waar je wilt wonen!

Foto's van Rob in Londen

Foto boven: Rob (links) tijdens een presentatie aan Coventry University met internationale studenten uit Mexico, India, China, Japan en Nederland

Studeren aan Coventry University London

Sinds begin april studeer ik aan de Coventry University London Campus, CULC. Dit is een universiteit midden in het financiële centrum van Londen. Ik doe hier mijn master in Global Business. De diversiteit op deze universiteit is enorm. In mijn opleiding ben ik de enige Europeaan. Ik werk met studenten uit China, India, Japan, Canada, Turkije, Colombia en ik kan zo nog wel even doorgaan. Iets wat ontzettend goed is voor je netwerk maar het is vooral leuk om een andere cultuur te leren kennen.

De opleidingen hier zijn echt gericht op bedrijven. De docenten zelf hebben jarenlang ervaring in het management vak en veel van hen hebben over de gehele wereld gewerkt. De docenten zijn ontzettend behulpzaam. Ze bieden je extra hulp aan en willen met je meedenken als je een idee hebt voor het starten van een bedrijf. De universiteit is niet heel groot. Dit zorgt ervoor dat docenten, ondersteunend personeel en vooral studenten elkaar snel leren kennen. Het schoolsysteem bij CULC is anders dan in Nederland. Het tempo is hier ontzettend hoog. Iedere week nieuwe opdrachten en projecten. De universiteit wil de studenten het gevoel geven dat ze werken voor een bedrijf. Iets wat ontzettend leuk is, maar ook wel even wennen.

Hulp van KILROY

Dankzij de hulp van KILROY ben ik makkelijk toegelaten tot de universiteit. Een jaar geleden werkte ik fulltime voor een bedrijf. Ik had hierdoor weinig tijd om alle eisen en procedures te lezen. Met de hulp van de studieadviseur van KILROY werd dit vergemakkelijkt. Zij gaf mij een lijst met eisen waaraan ik moest voldoen. Dit vergemakkelijkte de gehele toelating. Ik ben dankbaar voor haar hulp bij het verwezenlijken van een van mijn dromen! Wil je meer informatie over London of wil je een kop koffie doen in London, dan kun je mijn contactgegevens opvragen bij de studieadviseurs van KILROY.

Meer informatie over Coventry University?
Neem contact op

Martine Bakker, Nederland

Universiteit: Coventry University
Opleiding: Master in Communication, Culture and Media

Martine volgde na haar bachelor in Nederland een master aan Coventry University in Engeland en vertelt over haar ervaringen.

Martine op de campus van Coventry University na het behalen van haar masterdiploma
Martine na het behalen van haar masterdiploma aan Coventry University

Als kind overlaadde ik mijn ouders met flyers van high schools. Het leek mij altijd al fantastisch om een tijdje lessen te volgen in het buitenland. Na mijn hbo-opleiding Fashion & Branding, aan het Amsterdam Fashion Institute, besloot ik: deze ver-van-mijn-bed-show moet maar eens realiteit worden. Maar hoe pak je zo’n grote stap aan?

Na vele beurzen, random aanmeldingsbrieven en research klopte ik aan bij KILROY. Ik had een lijstje met eisen waaraan mijn perfecte ervaring moest voldoen. Ik wilde:

  1. Studeren in een Engelstalig land.
  2. Niet te ver weg, zodat een permanente emigratie niet killing zou zijn voor mijn familiebanden.
  3. Een journalistiek georiënteerde master doen gericht op digitale media.
  4. Aan een internationale universiteit met een diversiteit aan culturen.

Coventry University

Ik ontdekte de studie Communication, Culture and Media met een specialisatie in Digital Media & Culture aan Coventry University. Een universiteit in het Engelse studentenstadje Coventry. Binnen een uur sta je in Londen en binnen twintig minuten in Birmingham. Het stadje kwam over als een fusie tussen Engelse (Tweede Wereldoorlog) geschiedenis en futuristische decoraties. De communicatie van de universiteit leek op een vrolijke Benetton reclame met guitig lachende culturele types en de opleiding was mij op het lijf geschreven. Perfect. Mijn bestemming was gevonden.

Martine en haar Oegandese en Rwandese vriendinnen in club Iglu in Coventry
Martine (midden) en haar internationale studievrienden in Engeland

Multiculti vibe

Met een koffer vol kleding - mijn enige bezittingen - stond ik januari 2011 in Coventry. En nu? De lessen lieten nog een week op zich wachten en qua culturele uitspattingen en uitbundig vertier is dit stadje natuurlijk geen Londen. Maar de multiculti vibe klopte als een rode dubbeldekbus, de gebombardeerde kerk was adembenemend en de neonlichten gaven het geheel een surrealistisch gevoel. Zodra de lessen begonnen ontmoette ik binnen no time bijzondere mensen van over de hele wereld. Mijn vriendengroep bestond onder andere uit Rwandese, Oegandese, Nigeriaanse en Chinese jongeren.

Als een hongerige book-o-manic las ik alles wat los en vast zat. Daarnaast had ik genoeg tijd om mijn bucketlist aan filmklassiekers te kijken voor mijn filmvakken. Er is was een groots aanbod in verenigingen en clubjes. Ik werd lid van een radio/tv society en presenteerde in de kelder van de universiteit mijn eigen nachtelijke radioprogramma.

Stage in Engeland

In het weekend reisde ik van Dublin naar Birmingham en van Londen naar Edinburgh. In de vakanties liep ik stage als redacteur bij BBC Birmingham, Spectacle Productions Londen en Blakeway Productions Londen. In Engeland bieden veel bedrijven studenten de mogelijkheid om voor enkele weken stage te lopen. Ik maakte hier gulzig gebruik van.

Op kamers

Het eerste jaar woonde ik in een pittoresk studentenpand Lynden House in de poshy wijk Earlsdon. De keuken deelde ik met een Nigeriaanse man van middelbare leeftijd. Hij had een briefje van zijn vrouw uit Afrika meegekregen. Er stonden twee recepten op gekrabbeld. De sterkst geurende vissoep aller tijden en iets met rijst. Hij begreep nooit waarom ik geen kopje met hem mee at. Toch hadden we een leuke tijd vol bijzondere discussies over onze achtergrond. Ik vond dit een verrijking van mijn ervaring in het buitenland.

Lynden House
Studentenhuis Lynden House in Earlsdon

Na een jaar verhuisde ik samen met drie Franse meiden naar Hillfields. Dit is een beetje een obscure wijk. Ik raad toekomstige studenten aan hier niet ’s avonds - met een laptoptas/goude kettingen/je gepinde spaarrekening - rond te hangen. Mijn tijd hier was een culturele les over achterstallige Engelse arbeiderswijken. Na anderhalf jaar Coventry was ik zo ingeburgerd dat ik English breakfast maakte voor vrienden, iedereen aansprak met ’mate’ en tijdens mijn vakanties in Nederland schrok van het formaat bierglas dat in Hollandse cafe’s wordt geserveerd.

Studeren buitenland

Het leek mij een leuk idee om met aanwezige Nederlanders over onze ervaringen te spreken. Via KILROY kreeg ik de gegevens van Madeleine van der Bruggen. Vanaf het moment dat we met elkaar aan de koffie zaten, klikte het zo goed dat we elkaar veelvuldig zagen tijdens de rest van onze tijd in Coventry. Het was fijn om Hollandse grappen te tappen, cultuurschokken te bespreken en een maatje te hebben bij wie je in je eigen taal even kan spuien. Studeren in het buitenland gaat gepaard met eenzame momenten, taalbarrières en buiten je comfort zone treden. Maar het is een toevoeging aan je leven. Je leert ontzettend veel over de wereld en over jezelf.

Grappen tappen en cultuurschokken bespreken met iemand die je eigen taal spreekt
Martine (links) en haar Nederlandse maatje Madeleine tijdens de afstudeerdag

Londen

Na mijn master ben ik naar Londen verhuisd. Daar heb ik een jaar als redacteur voor Sony Music Unlimited gewerkt. In de zomer van 2013 verhuisde ik terug naar Amsterdam. Ik werk nu als redacteur voor CJP en als freelancer voor mijn eigen copywriting/redactiebedrijfje The Story Bakery. Madeleine en ik zijn nog steeds mates en gaan geregeld samen voor een Sunday Roast naar een Engelse pub.

Martine met collega's van Sony Music Unlimited in London
Martine (rechts met muts) met haar collega's van Sony Music Unlimited in London

naar boven

Meer informatie over Coventry University?
Neem contact op
Contact