Vietnam

Studeren in Vietnam
 

Studeren in Vietnam

Vietnam is een fascinerend land in Zuidoost-Azië met groene rijstvelden, prachtige berglandschappen en idyllische zandstranden. Het is een land dat zich snel ontwikkelt. Met iedere dag nieuwe ontwikkelingen en een enorme economische groei is dit een uitermate geschikt land om bijvoorbeeld Ontwikkelingsstudies te doen.

Studie in Vietnam

De voertaal op de universiteiten waar KILROY mee samenwerkt is Engels en de onderwijsinstellingen leggen veel nadruk op globalisering en internationalisering. Dit geldt dus ook voor RMIT University in Vietnam. Een studie in Vietnam biedt je een geweldige tijd en herinneringen voor de rest van je leven. 

Neem contact op met onze studieadviseurs voor meer informatie over studeren in Vietnam of maak gratis een afspraak voor een studieadviesgesprek.

Bevolking

In Vietnam wonen ongeveer 90 miljoen mensen. De bevolking van Vietnam is behulpzaam en zeer vriendelijk. Hoewel de welvaart groeit, leeft nog ruim een kwart van de Vietnamezen onder de armoedegrens. De bevolking bestaat voor meer dan 85% uit etnische Vietnamezen. De resterende 15% bestaat uit diverse minderheidsgroepen, Cambodjanen en Chinezen.

Eten

De Vietnamese keuken is niet alleen een genot om van te proeven, maar ook om naar te kijken. De gerechten worden op een prachtige manier gepresenteerd en zijn bovendien zeer redelijk geprijsd. Er wordt veel rijst, soja- en vissaus gebruikt en de smaken zijn veelal zoet en kruidig. Je kent vast en zeker wel de Vietnamese loempia’s, maar wist je ook dat er ruim vijfhonderd verschillende traditionele Vietnamese gerechten zijn? Genoeg om te ontdekken dus!

Restaurants zijn het grootste deel van de dag en avond open en, in zowel Ho Chi Minh als Hanoi, zijn er vele eetstalletjes op straat met een scala aan goedkope, verrukkelijke hapjes.

Klimaat

Vietnam strekt zich uit over 1.400 kilometer langs de oostkust van het Indochina-schiereiland. Het klimaat is (sub)tropisch en varieert per locatie. Het zuiden van Vietnam heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 32 graden. Vanaf juni tot en met september is het regenseizoen in Ho Chi Minh en omgeving met in de namiddag meestal flinke regenbuien. Tijdens de andere maanden is het er droog en van maart tot mei kan de temperatuur oplopen tot 38 graden met een hoge luchtvochtigheid.

Hanoi in het noorden heeft vier verschillende seizoenen. De winter is van december tot februari met temperaturen rond het vriespunt. De lente is van maart tot mei en is heel aangenaam. De zomer is van juni tot augustus en kan erg warm en vochtig zijn met temperaturen tot in de 30 graden. Herfst, een andere aangename tijd in Hanoi, is van september tot november. Neerslag is er vaak het hele jaar door en in de zomermaanden kunnen er flinke regenbuien vallen.

Communicatie

Postkantoren zijn meestal extra lang open, van 06:00 uur ´s morgens tot 20:00 uur ´s avonds inclusief weekenden en feestdagen. Express-mail service (EMS) is beschikbaar in de grote steden. Lange afstand binnenlandse en internationale telefoongesprekken kun je maken op het postkantoor en ook mobiele diensten en prepaid gsm-kaarten zijn beschikbaar. Bovendien heeft elke stad een algemene informatiedienst (bel 1080) waar je van alles kunt opvragen, van telefoonnummers tot trein- en vluchtinformatie. Internet is beschikbaar in postkantoren en internet cafés.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Ho Chi Minh City en Hanoi bestaat uit bussen. De lokale bevolking geeft echter de voorkeur aan de brommer of scooter. Taxi's zijn de eerste twee kilometer goedkoop, ongeveer 12.000 Vietnamese Dong (dat is minder dan 1 USD). Neem je een scootertaxi (Xe Om) dan ben je nog goedkoper uit, ongeveer de helft van een ‘gewone taxi’. Uit veiligheidsoogpunt is het dragen van een helm bij wet verplicht op de brommer / scooter. Studenten huren of kopen vaak een brommer of scooter, terwijl anderen liever gebruik maken van (scooter)taxi's.

Medische voorzieningen

Er is een breed scala aan tandheelkundige en (internationale) medische voorzieningen beschikbaar in Vietnam. Op de Ho Chi Minh campus is de medische dienst open van 08:00 tot 17:00 uur. Er is dan een arts en verpleegkundige aanwezig.

Geschiedenis, veiligheid en hygiëne

Ben je nog niet eerder in Vietnam geweest? Verdiep je dan vooraf in het land en de geschiedenis. Sommige ouders van internationale studenten kennen Vietnam alleen als een land dat meer dan 30 jaar geleden in oorlog was en hebben vragen over de veiligheid. Het huidige Vietnam is echter heel anders. Vietnam is booming, overal wordt gebouwd, bergpaden worden verhard en het leven wordt er steeds makkelijker en relatief luxer.

In de steden kan het verkeer hectisch zijn, wees daarom wel voorzichtig. En net als op veel andere (sub)tropische bestemmingen dien je de nodige preventieve zorg te regelen, zoals vaccinaties en het in acht nemen van algemene hygiënevoorschriften. Goed opletten wat je koopt in de eetstalletjes op staat kan bijvoorbeeld helpen voorkomen dat je ziek wordt.

Wanneer je langer in het buitenland verblijft, is het altijd handig is om je in te schrijven bij de lokale Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat. Zij sturen vaak nuttige informatie toe per e-mail en houden je zo op de hoogte van belangrijke zaken die zich lokaal en in Nederland afspelen.

Feiten & cijfers

Hoofdstad: Hanoi
Staatsvorm: Volksrepubliek
Tijdzone: UTC +7
Valuta: Vietnamese Dong VND

Meer informatie over Vietnam?
Neem contact op
Contact